Overname Baan gaat niet van leien dakje

Invensys stuit op weerstand

Dit artikel delen:

Invensys worstelt om vóór 13 juli 95 procent van de aandelen Baan bij elkaar te schrapen. Twee weken voor het aflopen van het overnamebod heeft Invensys twintig procent in handen. Ook na een buitengewone aandeelhoudersvergadering lijkt de weerstand van de overgebleven particuliere aandeelhouders groot.

Het bestuur van Baan en de directie zijn er niet in geslaagd aandeelhouders ervan te overtuigen dat Invensys een redelijk bod heeft gedaan op de noodlijdende software-ontwikkelaar. De Baan-top maakte het zichzelf extra moeilijk door te verzuimen een jaarverslag over 1999 te presenteren, en daarvoor uitstel te vragen tot 30 november. Op zijn vroegst zou het jaarverslag op 15 juli klaar zijn, maar dan is het bod van Invensys al twee dagen verlopen. Dat is te laat voor de aandeelhouders om zich een goed oordeel te vormen over het bod.

Vertrouwen

Naast de ongeorganiseerde boze aandeelhouders is er een stichting in oprichting, die claimt te spreken namens 22 anonieme aandeelhouders. Zij zouden 19,6 procent van de aandelen in handen hebben. Deze groep treedt echter uitsluitend naar buiten in de persoon van een Amsterdammer die zich organisatie-adviseur noemt, zonder dat hij concrete voorstelllen doet. Wel probeert hij de spanning op te voeren, met een oproep aandelen Baan vast te houden tot een dag voor het aflopen van het Invensys-bod.
Invensys-topman Alan Yurko doet de activiteiten van deze stichting af als achtergrondruis. Hij verklaart er alle vertrouwen in te hebben dat Invensys, ondanks tegenstribbelende aandeelhouders, 95 procent van de aandelen Baan in handen krijgt. Het Britse bedrijf heeft al de pakketten van de broers Baan en de Amerikaanse investeerder Fletcher in handen, en koopt dagelijks aandelen bij op de beurs. De meeste aandelen zijn in particuliere handen, omdat institutionele beleggers Baan al veel eerder hebben verkocht. Alleen zou ING nog een belang van vijf procent bezitten.
Ondertussen is gebleken dat oud-topman Jan Baan geprobeerd heeft zijn bedrijf terug te kopen. In het Financieele Dagblad vertelde hij dat hij bij deze actie gesteund werd door grote Baan-klanten als Boeing. Hij staakte zijn pogingen echter toen Invensys opdook als serieuze koper.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-07T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.