Overname Consist versterkt Java-activiteiten IBS

Klanten tonen nog weinig interesse in San Francisco-project

Dit artikel delen:

Softwareleverancier IBS uit Zweden heeft het Nederlandse softwarehuis Consist overgenomen. Beide bedrijven leveren een grote bijdrage aan San Francisco (SF), het project waarbij IBM samen met partners Java-applicaties ontwikkelt. IBS levert systemen voor logistiek en distributie, Consist is actief in financiële software. Eerder sloot IBS al een samenwerkingsverband met leverancier van productiesoftware Mapics. Ook dit bedrijf werkt aan een SF-versie van zijn software.

Medio 2001 is de bedrijfsbrede software volledig beschikbaar in Java-componenten. Voorlopig blijken de huidige IBS-klanten nog niet zoveel behoefte te hebben aan erp-software in Java. Maar het is nog vroeg. Directeur Huub Janssen van IBS-Nederland voorspelt dat de massale migratie van maatwerk- naar pakketsoftware een vervolg krijgt: "De toekomst is voor maatwerk op basis van standaard componenten."

Raamwerk

SF is een raamwerk voor software-ontwikkelaars. Inmiddels hebben vierhonderd bedrijven een licentie genomen op dit IBM-raamwerk en in totaal al negenhonderd componenten gebouwd. Deze zogeheten business objects beschrijven zaken als 'bedrijf' of 'order'. IBM heeft zelf de 'lagere functies' in componenten gegoten. Hieronder vallen de ondersteuning van besturingssystemen en databases.
Samen met een aantal belangrijke partners waaronder IBS heeft IBM tevens fundamentele en algemeen toepasbare applicatiefunctionaliteit ontwikkeld. IBS heeft zo'n vijftig ontwikkelaars aan het werk die zich bezig houden met het SF-project. Het is daarmee de belangrijkste partner voor IBM op dit gebied. De applicatiecomponenten voor specifieke branches worden door partners als IBS, maar ook door Consist en Mapics ontwikkeld, die er eigenaar van zijn.

Zuiver AS/400

IBS is momenteel een zuiver AS/400-leverancier. Die productontwikkeling en ondersteuning blijft gewoon doorlopen. "De migratie van oude software naar SF-componenten zal niet voor alle klanten voor de hand liggen. Ik verwacht niet dat alle klanten zomaar overstappen van 5250-terminal-emulatie naar een grafische gebruikersinterface", aldus Janssen.

Hoge dekking

De voordelen van 'maatwerk op basis van standaard componenten' in vergelijking tot monolithische pakketsoftware zijn evident: een hoge functionele dekking en flexibiliteit. Er zal geen sprake meer zijn van versies van een compleet pakket. Elke individuele component, met zijn specifieke bedrijfsfunctie heeft zijn eigen levenscyclus. Onderhoud van functionaliteit vindt dus plaats op componentniveau en niet op applicatieniveau.
Systeemintegrators zullen een belangrijke rol gaan vervullen in het leveren van software-oplossingen op basis van SF. De enorme stroom van softwarecomponenten zal voor een onoverzichtelijk aanbod zorgen. Systeemintegrators kunnen uit die brij branchegericht oplossingen aanbieden.
Het IBS-kantoor in Nederland heeft onlangs zijn deuren geopend en daarmee de verkoop- en distributietaak van Randstad Automatiseringsdiensten overgenomen. Hoewel IBS-software niet tot de kernactiviteiten behoorde, heeft dit bedrijf toch nog vijfentwintig klanten binnengehaald in Nederland, waaronder Nintendo en het ministerie van Defensie. IBS richt zich voornamelijk op groothandelaren met meer dan vijftig werkplekken.
 
IBM Nederland en Roccade uit Consist
Vorige week kwam het Nederlandse softwarehuis Consist in handen van het Zweedse softwarebedrijf International Business Systems (IBS). Consist ontwikkeld en verkoopt financiële software en was tot voor kort eigendom van IBM Nederland en Roccade. Deze twee laatste bedrijven verkopen hun aandelen aan IBS. Bij Consist werken 170 mensen. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van 48 miljoen gulden. De winst bedroeg vier miljoen. Samen hopen de bedrijven dit jaar een omzet van 95 miljoen gulden te realiseren.
De verkoop zal naar verwachting begin juli afgerond zijn. De klanten van Consist zullen voorlopig niet veel merken van de acquisitie, die binnen Consist met veel enthousiasme is ontvangen. De naam Consist blijft gehandhaafd. Het bedrijf heeft zo'n 1100 klanten.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-26T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.