SSA wil nog meer bedrijfssoftware

Mike Greenough: 'Dagelijks verlies bij Baan moet stoppen'

Dit artikel delen:

Mike Greenough is bij SSA Global Technologies 'president, chairman en ceo' tegelijk. Samen met William Ford, partner van SSA-grootaandeelhouder General Atlantic, zet hij de grote lijnen uit. Uitgekocht is het tweetal na Baan zeker niet. Binnen een half jaar zal er in ieder geval nog een erp-leverancier worden overgenomen.

  
Mike Greenough van SSA
De overname van Baan en de samensmelting met SSA is drie weken geleden aangekondigd. Bent u nog steeds even enthousiast?
Jazeker. Er zijn bijvoorbeeld leerzame ontmoetingen geweest met de vakbonden over de aankomende reorganisatie. Ik heb de bestuurders zelf niet gesproken, maar kreeg van mijn mensen positieve reacties.
 
U klinkt enthousiast, maar er moet bij Baan wel keihard worden ingegrepen. Hoe valt dat te rijmen?
Baan verliest iedere dag geld. Over de komende twee kwartalen is een verlies van zestig miljoen dollar voorspeld. Dat moet stoppen. Daarvoor hebben we het niet gekocht. De vakbonden wisten hier niets van. Dat heeft Invensys hen als vorige eigenaar nooit verteld. Wij zijn echter overtuigd dat we een winstgevend herstructureringsplan op zak hebben.
 
Wanneer komt daar duidelijkheid over?
Over enkele weken. Het zal een brede herstructurering worden. In elke afdeling, of het nu verkoop, diensten, ontwikkeling, beheer of administratie is, wordt gesneden. Wel ligt de nadruk op het efficiënter inrichten van de organisatie, vooral de backoffice.
 
Maar wat als die sanering niet lukt?
Ik zal slagen...wij zullen slagen!
 
Waar is dit optimisme toch op gestoeld? De investeerders General Atlantic en Cerberus hebben een partij gekocht die het afgelopen jaar ruim dertig miljoen euro verlies heeft geleden bij een neerwaartse omzet!
Het draait allemaal om schaalgrootte. Die heb je nodig om productinvesteringen lonend te houden. SSA heeft een wereldwijde aanwezigheid die met deze aankoop versterkt wordt. Baan heeft bijvoorbeeld kantoren in Japan, Mexico en Brazilië; SSA nu ook. Baan wilde vestigingen in Australië en Nieuw-Zeeland sluiten. Maar omdat SSA daar ook zit, kunnen die kantoren samengevoegd worden. Beide firma's vullen elkaar goed aan. Invensys heeft nooit een plan gehad om Baan een coherent onderdeel te maken van zijn organisatie.
Met de 6500 klanten van Baan erbij bedienen we nu 16.500 klanten en hebben we een gezamenlijke omzet van bijna zeshonderd miljoen dollar. Nu klanten het vertrouwen terug krijgen, voorspel ik voor Baan een toename in de verkoop van licenties. Vergeet niet: klanten hebben eerst afgewacht hoe het met Baan zou aflopen.
 
Baan-topman Laurens van der Tang noemde tijdens de persconferentie nog een andere reden voor de overname: de geavanceerde technologie van Baan moet SSA helpen in een technische vernieuwingsslag. Er zijn echter toch genoeg klanten die doelbewust de erp-software van SSA verkiezen boven die van Baan. Hoezo verouderd?
Wat Van der Tang bedoelde, geldt voor het Baan-product Open worldX: een integratieplatform. Dat kan gebruikt worden voor koppelingen met de SSA-software. Op termijn voorzie ik dat beide omgevingen aan elkaar geknoopt worden. Ik heb het dus niet over de Baan-toepassing Gemini: die is nog niet uit en moet zich eerst in de praktijk bewijzen. Wel is het zo dat Baan sterker is in software voor scm, crm en logistiek. Maar de erp-applicaties van Baan zijn echt niet beter dan die van SSA. Ze verschillen: die van Baan zijn bedoeld voor de discrete industrie, die van SSA voor de procesindustrie.
 
Hoe kijkt u aan tegen het overnamegeweld rond Oracle, Peoplesoft en JD Edwards?
Ik geloof meer in de vijandige overname van Peoplesoft door Oracle dan de aankoop van JD Edwards door Peoplesoft. Dat zijn te verschillende platformen. Ik voorzie dat klanten van JD Edwards naar ons overstappen.
Ik ken Larry Ellison niet persoonlijk, maar ik heb van medewerkers die ik ken van zijn investeringsbank te horen gekregen dat hij een serieuze indruk achterliet. Hij denkt sterk competitief en de markt van bedrijfssoftware is momenteel erg concurrerend. Het is een fascinerende tijd waarvan de tweede fase net is begonnen. Wij hebben begin dit jaar de eerste fase ingeleid met overnames van Infinium (websoftware voor AS/400, red.), Baan en onlangs Ironside, een leverancier van software voor collaborative commerce.
 
De Nederlandse SAP-topman Léo Apotheker voorspelde in het Financieele Dagblad dat de Baan-overname geen succes wordt. "Twee dode paarden samenvoegen levert nog geen racepaard op", stelde hij.
Zo'n opmerking typeert de arrogantie van SAP, terwijl ik dat bedrijf toch altijd respectvol bejegen. Als 'dood paard' weten wij wel marktaandeel van hen af te snoepen. Kijk de statistieken er maar op na: wij verdienen in percentage gemeten meer met licentieverkoop dan SAP.
 
De twee investeerders achter SSA-Baan beschikken over een gezamenlijk budget van veertien miljard dollar. Wat staat er nog allemaal te gebeuren? Een bod op SAP?
Nee, SAP is een maatje te groot. Die blijft nummer één. Om mee te tellen, moet SSA-Baan dus twee of drie worden. Daarom willen wij naar de twintigduizend klanten toe en een omzet van één miljard dollar.
Wij zijn de grootste erp-leverancier voor de industrie. Om verder te groeien willen we ons technologie-aanbod uitbreiden op het vlak van scm, crm en logistiek en richten we ons op het vergroten van het klantenbestand. Binnen zes maanden zullen we nog een grote erp-leverancier kopen, maar ik noem geen namen.
 
QAD, Intentia, Mapics, IFS of misschien Marcam, de procesgerichte erp-software van Invensys die niet bij de Baan-deal is inbegrepen?
Ik weet niet wat Invensys ermee wil, maar Marcam staat niet boven aan ons verlanglijstje. We zoeken naar bedrijven die vooral actief zijn op het middensegment. Daar vindt momenteel de actie plaats. Onze voorsprong acht ik echter groot genoeg om Microsoft voor te blijven; dat wil vanuit de onderkant van de markt omhoog.
 
Vormt de streng-christelijke oorsprong van Baan nog een beletsel voor integratie?
Ik ben ook christen, zij het katholiek. Als Brit werk in de VS en heb ik een Canadese vrouw en een huis in Canada. Het hele concern zit vol medewerkers die verschillende religies aanhangen en uit diverse culturen komen. We zijn een internationaal bedrijf dat mensen in hun waarde laat. Wie daarvoor open staat kan bij ons probleemloos werken. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.