SAP benadert MKB met Asap via partners

Snelle implementatie R/3 dankzij beperkte functies

Dit artikel delen:

Het Duitse automatiseringsbedrijf Sap benadert het midden- en kleinbedrijf met Accelerated Sap via diverse partnerbedrijven. Deze gecertificeerde consultants verzorgen een snelle R/3-implementatie door de klant via eenvoudige keuzes naar een eigen model met alleen de benodigde functies te leiden. Asap werkt echter beperkend als een klant direct veel functionaliteit wil.

Sap laat de partners het mkb een totaaloplossing bieden, inclusief nazorg. Het bedrijf doet dit omdat het van oudsher in de top van de markt opereert en een imago heeft van lange implementatietijden en gecompliceerde software. Een beeld dat volgens marketing en alliance director Henny Hurkens op een misverstand berust.

Perceptie

"Het draait allemaal om perceptie. De implementatie van R/3 zelf duurt niet zo lang", meent Hurkens. "Het is het totale implementatieproces, inclusief de besluitvorming vooraf, dat tijd opslokt. Vooral grote bedrijven hebben vaak een lange aanloop. En al die tijd ligt de software klaar, er moet alleen besloten worden hoe die geïmplementeerd gaat worden."
Bij het midden- en kleinbedrijf ligt dat anders. Vandaar dat de automatiseerder het midden- en kleinbedrijf een sneller traject biedt met Asap. Hiermee erkent Sap niet dat het tot nog toe traag is geweest, werpt Hurkens tegen. Asap gaat uit van een andere benadering. Niet beslissen, implementeren, evalueren en herhalen, maar continu verbeteren. Daarbij ligt extra functionaliteit 'in de koelkast'. Zodra er uitbreiding nodig is, worden de benodigde modules simpelweg 'ingestoken'. Dus zonder nieuwe implementatie van het hele systeem.

Baan

Over het mkb-initiatief van concurrent Baan en diens samenwerking met Microsoft is Hurkens kort: "Dat is een eenzijdige liefdesverklaring." Volgens Hurkens werken de twee niet ècht samen, maar mag Baan de naam van de softwaregigant gebruiken. "Wij hebben een overeenkomst met Microsoft waar beide partijen geld vrijmaken voor de advertentiecampagne. Die reclame met die jachthonden wordt maar door één bedrijf betaald", verwijst de Sap-man naar Baans reclame-offensief voor het midden- en kleinbedrijf.
Hurkens benadrukt de integratie van R/3 met Microsoftproducten zoals Windows NT, Word en Excel. Sap heeft onlangs hiervoor een Backoffice-certificaat van Microsoft verkregen. Een keuring die Baan overigens ook al heeft doorstaan. Maar de Sap-directeur wijst er op dat 42 procent van de Sap-producten op Windows NT wordt verkocht, vanwege de goede integratie. "Uiteindelijk zullen de kernels van R/3 en NT één worden", voorspelt Hurkens.
 
Asap
Versnelde R/3 implementatie is Saps wapen in de strijd om het midden- en kleinbedrijf. Asap moet zorgen voor 'lean and mean' migratie van systemen.
Speerpunt van dit wapen is de R/3 Business Engineer, waarvan versie 4.0 eind dit jaar uitkomt. Deze tool configureert het systeem door de klant eenvoudige keuzes voor te schotelen. 'Is er een verkoopafdeling? Nee; ga door. Ja; kies uit deze lijst.' Zo worden de mogelijkheden van R/3 toegespitst op een specifieke branche en het bewuste bedrijf.
Daarbij gebruikt de Engineer 100 zakenscenario's die de 1000 bedrijfsprocessen van R/3 overzichtelijk moeten indelen. Deze scenario's zijn flexibeler dan de branchemodellen die Sap ook biedt. Vervolgens wordt 80 procent van het systeem opgezet, terwijl de klant R/3-training krijgt. Daarna wordt de resterende 20 procent 'op smaak' afgemaakt.

 
ERP-implementaties van de concurrentie
Oracle gebruikt voor de implementatie van zijn erp-software AIM (Application Implementation Method). Deze aanpak zorgt ervoor dat alle software-onderdelen op een efficiënte manier aan bod komen tijdens de implementatie. Teneinde het implementatietraject te verkorten bekijkt Oracle momenteel hoe ze Fast Forward, dat in Amerika al operationeel is, in Nederland kunnen gaan toepassen. Deze tool ondersteunt het modelleren van processen en vervolgens het genereren van de parameters.
 
SSA claimt nooit problemen te hebben gehad met langdurige implementaties. Met gedefinieerde invoerfasen en een kennisbank zouden problemen voorkomen kunnen worden.
 
Ook Largotim beweert met het pakket MFG/Pro van QAD een goede reputatie te genieten. Een gemiddelde implementatie van logistieke, financiële en administratieve modules neemt vier tot zes maanden in beslag. Daarbij wordt de tool Pro-active gebruikt. Dit hulpmiddel faseert het invoertraject en biedt standaard procedures aan. QAD werkt verder aan Qwizard, een grafisch en branche-specifiek hulpmiddel.
 
JD Edwards laat zich erop voorstaan met zijn methode snel, efficiënt en op een betrouwbare manier implementatieprojecten te kunnen realiseren. De methode onderscheidt negen stappen die erop gericht zijn de gebruikers zoveel mogelijk bij het proces te betrekken. Een audit-programma moet verder de kwaliteit garanderen. JD Edwards heeft een dynamische en interactieve modelleertool in ontwikkeling waarmee de erp-software geconfigureerd en later eenvoudig aangepast kan worden.
 
Baan beweert eveneens een snelle implementatie mogelijk te maken. "Ondanks het feit dat wij veel modules betrekken in een implementatie blijven wij snel", zo laat Baan weten. Invoering vindt vaak plaats in samenwerking met partners volgens een projectaanpak met mijlpalen. Om die projecten te verkorten gebruikt Baan DEM (Dynamic Enterprise Modeller), een tool die met verschillende branche-modellen kan werken. Niet de toename in snelheid zegt Baan, maar vooral de toename in kwaliteit van de invoering en de herconfiguratie wordt door klanten gewaardeerd. Werken met DEM biedt een groter inzicht in de structuur van de problematiek, aldus Baan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.