Het wordt niets met ASP

OTR Group: Na de hype komt de twijfel

Dit artikel delen:

In een vernietigend rapport haalt onderzoeksbureau OTR Group alle juichende voorspellingen over het asp-model onderuit. Volgens de OTR-analisten biedt een asp nauwelijks toegevoegde waarde. De vraag zal ver achter blijven bij de voorspellingen, de gerealiseerde kostenreductie is minimaal en software-ontwikkelaars verliezen zelfs op het asp-model.

Het is stiller geworden rond het verschijnsel application service providers (asp). De exponentiële groei van de vraag blijft vooralsnog uit. Software-ontwikkelaars zijn wel met het concept bezig, maar steken niet zoveel inspanning in de promotie ervan. Voor hen is het helemaal niet voordelig, zo blijkt uit een recent rapport van OTR Group. Ook veel gebruikers zouden asp helemaal niet zien zitten.
De onderzoekers van OTR hebben 150 bedrijven en instellingen in Europa en Amerika ondervraagd over asp, en het resultaat is ontluisterend. In het rapport geven de analisten aan positief van start gegaan te zijn, maar door de gesprekken met bedrijven en instellingen hebben zij hun visie radicaal moeten wijzigen. Zij presenteren hun conclusies dan ook, vrij ongebruikelijk voor een onderzoeksbureau, 'met grote tegenzin'.

Tevreden

asp-aanbieders zullen niet blij zijn met het rapport. Volgens OTR is de conclusie dat zowel grote als middelgrote bedrijven helemaal geen asp-diensten willen gebruiken. Bij grote bedrijven zouden asp's niet kunnen tippen aan het serviceniveau van de eigen it-afdeling. Middelgrote ondernemingen vinden niet dat zij problemen hebben die door een asp moeten worden opgelost.
De onderzochte middelgrote bedrijven zijn gewoon tevreden over de onder licentie verstrekte software die op hun desktop is geïnstalleerd. Veel vraag naar gespecialiseerde ondersteuning is er niet, terwijl de leveranciers van hardware vaak al de benodigde basisondersteuning boden. Bij crashes van het systeem konden de bedrijven gewoon doordraaien. De enige 'asp'-vraag is die naar zoekmachines en e-mailfaciliteiten als Hotmail.
Dit is volgens OTR de reden dat er nog steeds geen sprake is van een substantiële asp-markt. De groeicijfers lijken op het eerste gezicht veelbelovend. De Europese asp-markt is gegroeid van 300 miljoen euro in 1999 naar 1 miljard euro in 2000. Maar in absolute getallen is dat voor 'een Europese' markt erg weinig, zeker omdat de groei gerealiseerd is in een periode waarin asp veel aandacht kreeg in de media. Volgens OTR is niet meer dan vijf procent van alle bedrijven bezig geweest met asp.

Opdrogende markt

Het OTR rapport bevat, wederom ongebruikelijk voor een IT-onderzoeksbureau, een grafiek van een opdrogende markt. Hoewel de analisten drie scenario's voor de asp-markt hebben ontwikkeld, zien ze de pessimistische variant als meest waarschijnlijke. Door een zeer zwakke vraag zal de wereldwijde asp-markt dit jaar al zijn top bereiken van ongeveer drie miljard euro, om terug te zakken tot minder dan een miljard in 2004, dus minder nog dan de totale Europese markt in 2000. De .Net-strategie van Microsoft, die software als dienst propageert, zal niet eerder dan 2004 enig effect krijgen op de markt.
Het rapport haalt het idee dat asp voor de gebruikers de kosten omlaag brengt, hard onderuit. Het grootste deel van de besparingen wordt gevormd door een verlaging van de kosten van onderhoud en ondersteuning, omdat de tijd die bedrijven zelf kwijt zijn aan het oplossen van softwareproblemen het meeste geld kost. De besparing hierop kan in theorie oplopen tot 52 procent, maar alleen wanneer de asp alle ondersteuning daadwerkelijk overneemt, en op hoog niveau blijft bieden. Volgens de analisten blijkt in de praktijk dat die ondersteuning aan kwaliteit verliest, waardoor bedrijven alsnog zelf tijd in de problemen moeten steken.
Een belangrijke hindernis voor het asp-model is bovendien dat de ontwikkelaars van software er nauwelijks op verdienen. Ze raken zelfs een deel van hun directe markt kwijt, terwijl daar weinig nieuwe klanten tegenover staan. De enige manier waarop de softwareleveranciers enigszins van het asp-model zouden kunnen profiteren, is wanneer ze geen gebruik maken van een externe asp, maar zelf als asp gaan optreden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-22T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.