SAP schoont applicaties

Dit artikel delen:

Afnemers van applicaties verwachten vooral snelheid en niet langer functionaliteit. Dat denkt althans het Duitse softwarebedrijf SAP. Het is daarom een grote schoonmaakactie begonnen in de eigen code, zo bleek vorige week op een conferentie in Orlando.

Printen met pdf
Adobe Systems' pdf (portable document format) neemt binnenkort alle printopdrachten in SAP-applicaties voor zijn rekening. Beide bedrijven onthulden dat vorige week. SAP is daarmee in één klap vele honderden 'uitvoerschermen' in zijn software kwijt.
 
Doel is vooral die functionaliteit op te sporen die op verzoek van één klant in een applicatie is aangebracht. Die krijgt een flag die gebruikers waarschuwt voor het naderende einde van zo'n functie. SAP-ceo Hasso Plattner verwacht dat een applicatie na de schoonmaak de helft kleiner, 10 procent sneller en 30 procent minder onderhoudsgevoelig wordt.
Een vergelijkbaar effect moet Web Dynpro opleveren, de technologie om interfaces te bouwen voor allerlei toepassingen als pc's, handhelds en mobiele telefoons. Interface en applicatiecode zijn van elkaar gescheiden. Aanwending van caching-technieken maakt de applicatie ruwweg twee maal zo snel. Web Dynpro zal alle huidige interfaces van SAP-software stap voor stap vervangen, te beginnen met de nieuwe versie van de crm-software.
In Orlando werd ook de naam onthuld van het jongste kind uit de Mysap-familie: SAP Business One. De eerder in Europa aangekondigde boreling is gebaseerd op de software van het afgelopen maart overgenomen Israëlische bedrijf Topmanage, dat zich richt op het mkb. Grote ondernemingen overwegen volgens Plattner de mini-SAP te gebruiken voor hun lokale vestigingen.

Dramatische oproep

Plattner heeft in een dramatische oproep Microsoft-topman Bill Gates gevraagd diens mening over Java te wijzigen en de Java Virtual Machine te blijven ondersteunen. "JVM is een essentieel onderdeel geworden van onze wereld. Microsoft is daarin een zo belangrijke partij dat het niet voor zijn verantwoordelijkheid mag weglopen. Iedereen weet dat dit concern niet goed is in ondersteuning van dingen die het niet aanstaat." Plattner parafraseert de uitspraak van Amerika's ex-president Reagan over de Berlijnse Muur aan het adres van de toenmalige Sovjetleider Gorbatsjov: "Mr Gates, tear that Wall down!"
Hij onderstreept dat Java voor ondernemingen (J2EE) en Microsofts .Net snel uit elkaar groeien. Hij noemt dat slecht voor de bedrijfstak als geheel. "Na de uniformerende werking van Unix dreigen we nu weer in twee elkaar uitsluitende werelden verzeild te raken."
 
René Rippen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-14T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.