E-procurement niet populair in Benelux

Budget gaat naar systemen voor hrm

Dit artikel delen:

Bedrijven uit de Benelux zijn er niet bijzonder happig op om een 'e-procurement' systeem op te zetten. Uit een recente studie van Comstruction blijkt dat Nederland en België aan het staartje van het Europese peloton bungelen.

  
De Benelux hinkt achterop wat betreft het inzetten van e-procurement systemen.
De Nederlandse onderzoeksorganisatie Comstruction ondervroeg 260 Europese beslissingnemers binnen grote ondernemingen (gemiddeld 2500 werknemers) over hun scm-strategie (supply chain management). De studie werd gefinancierd door Sun Microsystems.
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bedrijven (54 procent) in de Benelux er niet aan denkt het aankoopproces te automatiseren met een e-procurement systeem. Alleen Italië, waar maar liefst 64 procent van de respondenten negatief antwoordde, doet het in dat opzicht nog slechter. Frankrijk en Scandinavië zijn het happigst op systemen die het aankopen automatisch willen laten verlopen. In Frankrijk zou vorig jaar al 49 procent van de grote ondernemingen e-procurement doorgevoerd hebben, en in Scandinavië 44 procent. In de Benelux lag het percentage installaties vorig jaar op 29 procent. Dit jaar wil geen enkele van de ondervraagde bedrijven in e-procurement investeren.

Kostenposten

Toch blijft Comstruction geloven in een verdere doorbraak van systemen voor erp (enterprise resource planning) en scm. Volgens de onderzoekers zijn de grote bedrijven druk doende om hun bedrijfsprocessen zowel intern als met de buitenwereld te automatiseren. Dat moet leveranciers van erp- en scm-systemen in de kaart spelen. Uit het onderzoek blijkt dat de Europese budgetten voor het integreren van bedrijfsprocessen dit jaar met 29 procent moeten stijgen. Het grootste deel van deze stijging zal niet gaan naar de traditionele erp-systemen, maar naar hrm-systemen (human resources management) en systemen voor financieel beheer.
De studie toont een aantal duidelijke verschillen in visie aan tussen de diverse Europese regio's. Van de ondervraagden in de Benelux vindt bijvoorbeeld 75 procent dat personeel de grootste kostenpost is in de bedrijfsprocessen voor logistiek en productie. In Spanje is maar 23 procent van de respondenten die mening toegedaan. Een andere opvallende vaststelling is dat een meerderheid (59 procent) van de Benelux-respondenten vindt dat de huidige economische situatie bedrijven ertoe aanzet te besparen op kosten voor logistiek en productie. Ook hier heeft Spanje een andere mening: slechts 31 procent van de ondervraagden voelt die druk aan. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-13T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.