Middleware onvoldoende voor applicatie-integratie

Ook samenwerking en ontwikkeltools vereist

Dit artikel delen:

Middleware en technologieën als XML worden veel gebruikt op het gebied van applicatie-integratie. Maar dat is niet voldoende, stelt onderzoeksorganisatie Ovum. "Software voor het integreren van bedrijfsapplicaties vereist meer dan alleen middleware." Middleware biedt alleen oplossingen voor integratie op gegevensniveau.

In het rapport Enterprise Application Integration: Making the Right Connections maant Ovum de leveranciersmarkt tot realiteitszin in het positioneren van hun integratie-producten als panacee voor alle problemen. "Hoewel succesvolle integratieprojecten bedrijven miljoenen dollars kunnen besparen, vergt zo'n project tevens gedegen samenwerkingsverbanden, goed geplande systeemintegratie en ingebouwde ontwikkelgereedschappen. Integratiesoftware, in het Amerikaans EAI (Enterprise Application Integration), alleen levert geen kant-en-klare oplossing", meldt een samenvatting van de onderzoeksresultaten.

Forse groei

Ovum voorspelt dat de markt voor producten en diensten rond integratie van bedrijfsapplicaties, fors groeit: van 1 procent van de totale markt voor integratiesoftware en -diensten naar 28 procent in 2004.
Ovum-analist Katy Ring schetst het groeiende belang van integratie: "EAI-oplossingen vertegenwoordigen een groot deel van de IT-investeringen van bedrijven. Zowel IT-infrastructuren als de beh oefte aan integratiesoftware worden volwassener. Het integreren van legaat-systemen met nieuwe applicaties, houdt meer in dan het simpelweg aan elkaar klikken van componenten. Elk integratieproject kent zijn eigen productspecificaties."

Systeemontwikkeling

Hoewel EAI-producten ontwikkelaars ondersteunen in integratieprojecten, blijft de nodige systeemontwikkeling noodzakelijk. Zowel leveranciers als klanten moeten volgens Ovum begrijpen dat verschillende EAI-producten hun sterkte en zwakke punten kennen voor verschillende typen integratieprojecten.
De onderzoekers van Ovum onderscheiden vier integratieniveaus. Integratie op het niveau van gegevens, objecten, interne processen en processen tussen bedrijven (ofwel supply chains).

Complete oplossingen

Nu leveranciers als Active, Crossworlds, Neon, IBM en Forté hun best doen om als eerste met producten de markt te bedienen, benadrukt Ovum het belang van complete oplossingen. Deze dienen volgens de onderzoekers namelijk ook diensten voor het beheer van runtime-omgevingen te bevatten. Dit om betrouwbare, beschikbare, schaalbare en veilige implementaties te krijgen. Klanten moeten ook niet onderschatten dat applicatie-integratie betekent dat ze vaardigheden nodig hebben, die ze voor de start van het project niet in huis hebben.
"Geen enkel EAI-pakket heeft alle noodzakelijke functionaliteit in zich. Momenteel bestaan er wel verscheidene producten die specifiek zijn ontworpen voor bepaalde integratiescenario's", zegt Ring. Ovum probeert met het onderzoek en het rapport de gangbare mythen en technologische probleemgebieden, die altijd ontstaan in een opkomende markt, tot verantwoorde proporties terug te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-11T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.