Mercury koopt zich omhoog

Nieuw licentiesysteem brengt snel contanten in het laatje

Dit artikel delen:

Met voor een half miljard kraakverse dollarbiljetten op zak schuimt Mercury Interactive de markt af om kleine en middelgrote bedrijven over te nemen. Doel: binnen vijf jaar deel uitmaken van de top-5 van software leveranciers. De onderneming zit op een berg baar geld, onder meer door een nieuw licentiesysteem.

  
Mercury ceo Amnon Landan: "Als bedrijf moet je kiezen: of je blijft binnen de comfortzone van een niche, of je stapt in nieuwe markten."
Sinds vorig jaar verkoopt het bedrijf niet langer licenties van onbeperkte duur op zijn software. Het stapte in de trein met bedrijven die software verhuren. Anders dan bijvoorbeeld Microsoft voert Mercury deze wijziging geleidelijk door. Bestaande afnemers en klanten voor de testproducten krijgen de keuze tussen licenties van onbeperkte duur of huurcontracten. Nieuwe klanten die nieuwe productlijnen aanschaffen krijgen standaard een huurcontract voorgelegd. In het eerste kwartaal werd bijna de helft van de nieuwe contracten op huurbasis afgesloten.
"Natuurlijk betaalt de klant uiteindelijk meer", geeft ceo Amnon Landan grif toe. Maar omdat het bedrijf alleen op korte termijn verhuurt (nooit langer dan drie jaar) doet ook de klant er zijn voordeel mee. "De klant weet dat we binnen korte tijd terug komen om een nieuwe huurperiode te verkopen, dus blijft hij prestaties eisen van ons." Een dergelijke politiek voert bijvoorbeeld ook Computer Associates al enige tijd, maar Landan wil van de vergelijking niet horen. "Het was bij CA louter een boekhoudkundig trucje", aldus Landan.
 
Performant
Mercury Interactive breidde onlangs zijn gamma verder uit door de overname voor 22,5 miljoen dollar van Performant, gespecialiseerd in het 'tunen' van toepassingen voor het Java-platform. De drukinkt van de berichtgeving over de overname was nog niet droog of het bedrijf kondigde Optane for J2EE aan, een nieuw product dat meteen al technologie van Performant bevatte. "Ook niet moeilijk", geeft ceo Amnon Landan van Mercury toe. "Wij bepaalden al negen maanden de productstrategie van Performant. We waren ook al het belangrijkste verkoopkanaal, dus was het heel makkelijk om hen te kopen." Gartner-analisten juichten de overname inmiddels toe. Het onderzoeksbureau raadt iedereen die uitkijkt naar J2EE beheersproducten aan Mercury op zijn shortlist te zetten. Volgens Gartner is het een goede strategie om eerst samen te werken met een bedrijf en na te gaan hoe goed je samengaat voor je het overneemt.

Op overnamepad

Mercury vraagt de klanten de huurprijs voor de volledige periode meteen op voorhand af te rekenen. Willen ze per kwartaal betalen, dan komt er een extra percentage bovenop. Het kan geen verwondering wekken dat de kaspositie van het bedrijf de laatste kwartalen fors verbeterd is. De huurgelden worden niet in één keer, maar per kwartaal in de boeken ingeschreven. Dat betekent dat de firma nu al zeker is van een berg inkomsten voor de komende kwartalen.
Boven op deze aanzwellende kasstroom haalde Mercury nog eens vijfhonderd miljoen dollar op via een converteerbare lening. Dit doet vermoeden dat de onderneming verder op overnamepad gaat. De groeistrategie van het bedrijf is trouwens grotendeels op overnames gestoeld. Het startte in de niche van testsoftware, en breidde na enige tijd uit naar programmatuur voor toepassingsbeheer. "Als bedrijf moet je kiezen: of je blijft binnen de comfortzone van een niche, of je stapt in nieuwe markten." De software voor prestatiebeheer van toepassingen levert Mercury intussen honderd miljoen dollar per jaar op.
In de diverse markten werden telkens kleine overnames verricht. Gartner verwacht verder acquisities op het vlak van beheersoftware. "We zullen ook grote overnames doen, maar geen supergrote. Bedrijven integreren die groter zijn dan eenderde van je eigen omvang levert alleen problemen op", aldus Landan. Mercury wil binnen vijf jaar in de top-5 van softwarebedrijven zitten (het staat nu ongeveer twintigste). Het is er zich van bewust dat IBM een steeds grotere concurrent wordt, onder meer door de overname van een andere testspecialist, Rational. "Bijna iedereen die tegen IBM vocht is verdwenen, maar wie het pleit won is heel groot geworden. Denk maar aan Oracle, Microsoft, Dell en EMC", staat Landan zich even toe te dagdromen.
In Nederland moet Mercury een nieuwe algemeen directeur zoeken, na het gedwongen vertrek van Ed Vollemans. "Een Benelux-directeur was een managementlaag te veel binnen onze Europese structuur", heet het officieel.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-06T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.