Mondiaal protest tegen Microsoft-licenties

Dit artikel delen:

De Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN) heeft tachtig zusterverenigingen wereldwijd gevraagd bezwaar aan te tekenen tegen de nieuwe licentiepolitiek van Microsoft. NGN heeft eerder in een open brief bezwaren geuit tegen Microsofts dat beleid.

Het zogenoemde Software Assurance Program van Microsoft gaat per 1 oktober 2001 de bestaande regelingen voor opwaardering vervangen. Volgens NGN gaat dat vooral de zakelijke gebruiker veel geld kosten. Met het oog op de jongste versie van Office XP, die vanaf afgelopen dinsdag in de winkels ligt, vindt de gebruikersgroep dat Microsoft de gebruikers het mes op de keel zet. Wie niet vóór 1 oktober XP aanschaft, is na die datum veel duurder uit. Mocht de softwarereus vasthouden aan de plannen, dan raadt NGN alle bezitters van Microsoft Office aan "hun investeringen in iedere bedrijfslicentie te heroverwegen".

Juist voordeel

Michel van der Bel, directeur verkoop & marketing bij Microsoft Nederland, blijft bij zijn mening dat 80 procent van de zakelijke gebruikers juist baat heeft bij de nieuwe licentieafspraken. "We hebben NGN aangeboden precies uit te leggen wat het Software Assurance Program inhoudt. We doen dat op een speciale middag die NGN voor haar leden organiseert. We zijn in overleg en daarmee is de dreigende houding weg."
Overigens meldt Van der Bel dat Microsoft vasthoudt aan de datum van 1 oktober voor de invoering van het nieuwe licentieprogramma. "We weten trouwens pas eind januari 2002 of er echt problemen ontstaan door de nieuwe regelingen. We nemen die tijd om de ontwikkelingen in de gaten te houden en te beoordelen of we moeten bijsturen."
Bestuursleden van NGN ontkennen stellig dat de kou uit de lucht is. Ron Onrust: "We hebben gisteren juist al onze zusterverenigingen wereldwijd opgeroepen een zelfde protestbrief naar Microsoft te sturen. De eerste reacties zijn positief. Zolang de licentiepolitiek niet gewijzigd wordt, zullen we actie blijven ondernemen."
De vereniging heeft haar leden ook voorbeeldbrieven gestuurd. In deze epistels vragen zij Microsoft voor te rekenen hoeveel geld zij kwijt zouden zijn in hun specifieke situatie bij het voorgenomen licentiebeleid. Inmiddels hebben tientallen NGN'ers deze vraag al voorgelegd aan Microsoft-Nederland. Onrust spreekt van een succesvolle actie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-08T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.