Gartner signaleert nieuwe 'suites'-markt

Klanten willen los of geïntegreerd

Dit artikel delen:

Aan wie is straks de markt: leveranciers van gespecialiseerde oplossingen of bouwers van suites? Als het van BEA Systems afhangt, domineren de suites straks de markt.

Begin mei publiceerde Gartner voor het eerst een 'magische kwadrant' voor een nieuwe markt, die van de application platform suites. Binnen een dergelijk suite vinden drie producten een plaats die ook los verkocht worden: een enterprise application server, een integratiebroker en portaalsoftware. Volgens Gartner kunnen bedrijven ofwel kiezen voor het in een keer aankopen van het hele pakket, dan wel alle stukjes van de suite afzonderlijk aanschaffen en implementeren.
Algemeen directeur Robert Brusse van BEA Systems Benelux sluit zich volledig aan bij het standpunt van Gartner, met name omdat het bedrijf over alle elementen van een dergelijke suite beschikt en er met Workshop ook nog de nodige ontwikkelingstools aan kan toevoegen. "Nu kopen klanten de onderdelen nog afzonderlijk, maar we merken dat ze met een dergelijke suite in het hoofd zitten." Dat verklaart volgens Brusse waarom BEA de laatste tijd integratiespecialisten als See Beyond en Web Methods aan het inhalen is. "In juli komt van al onze producten versie 8.1 op de markt en op dat ogenblik hebben we een enkele codebasis en een enkele installatieprocedure voor alle producten samen, dus wordt het voor onze klanten nog zinvoller om te kiezen voor onze hele suite", aldus Brusse, die voor zijn bedrijf binnen de negen tot twaalf maanden een absoluut leidende rol weggelegd ziet op dit domein.

Geen database nodig

De vraag is maar hoe breed een bedrijf in dergelijke suites moet gaan: horen er niet meteen ook databases bij? In dat geval valt BEA uiteraard weer uit de boot, terwijl concurrenten IBM, Oracle en Microsoft daar net wel garen uit zouden kunnen spinnen. "Bedrijven beschikken doorgaans al over databases waarop toepassingen draaien. We moeten hen verder laten werken met wat ze al in huis hebben," heet het bij BEA. Daarom ook houdt het bedrijf zich verre van een nieuwe lucratieve markt die opgedoken is, die van de beheerstools voor toepassingsservers. Volgens BEA moeten toepassingsservers beheerd worden zoals eender welke andere toepassing, dus het liefste vanuit een beheersraamwerk zoals HP Openview, CA Unicenter of IBM Tivoli.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-30T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.