Weinig vraag naar verdwijnend Abap

Sap heeft bij R/3 duidelijk voor Java gekozen

Dit artikel delen:

De vraag naar SAP-consultants en Abap-programmeurs is laag. Dat blijkt uit de aantallen advertenties in vier landelijke en vier regionale dagbladen en drie vakbladen waarin gevraagd word naar SAP-specialisten (beheerders, consultants, ontwikkelaars en systeemontwerpers) en Abap-experts (programmeurs of ontwikkelaars). De taal zal de komende jaren zeldzamer worden; het concern zet met ingang van SAP-enterprise 4.7 de overstap in naar Java als programmeertaal.

Abap is de bedrijfseigen programmeertaal van erp-fabrikant SAP. Het bedrijf stak de afgelopen dertig jaar tien miljard euro in de ontwikkeling van deze taal. Wereldwijd zijn er ongeveer een miljoen Abap-programmeurs, schat het bedrijf. Echt populair is de taal niet, gaf de nieuwe technische topman Shai Agassi onlangs toe. Het bedrijf is al enige tijd bezig met een schil die bediening van en interactie met SAP-toepassingen met Java mogelijk maakt.

Abap lijkt op Cobol

Voorlopig blijft er nog behoefte aan Abap-programmeurs. Volgens Hilmar Schepp, SAP-woordvoerder in Duitsland, is voor Abap algemene programmeerervaring nuttig. Ook ervaring met het bedienen van SAP-toepassingen maakt het leren eenvoudiger. Volgens Dick Schouw, verantwoordelijke voor verkoop en marketing bij de Nederlandse SAP-specialist Flow, lijkt Abap sterk op Cobol. "Die programmeurs pakken het in een paar dagen op."
Anderen kunnen na twee weken scholing beginnen als junior SAP-programmeur. Volgens Schouw blijft er voorlopig nog wel vraag naar Abap, om toepassingen om te zetten naar bijvoorbeeld Java. Een andere kans is er voor programmeurs die bedrijven helpen het maatwerk om te zetten naar de standaard SAP-applicaties. "Die programma's kunnen steeds meer. Gebruikers moeten dan ook hun maatwerk maar eens tegen het licht houden, om te zien of ze het niet beter kunnen vervangen."
Gespecialiseerde consultants moeten vooral goed SAP-systemen kunnen inrichten. Voor het configureren van een gebruikersomgeving of een toegang naar een andere toepassing is enige programmeerkennis vereist, aldus Schepp. Ervaring met bedrijfskunde is een groot voordeel. "Zo'n adviseur moet kunnen begrijpen welke zakelijke beslissingen er achter een bepaalde toepassing schuil gaan."
Schouw: "De vraag naar financiële en logistieke SAP-toepassingen neemt af. Wij doen echter nog wel dagelijks voorstellen voor personeelssystemen en erp-toepassingen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-30T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.