Mapics maakt erp-systeem geschikt voor Windows NT

Softwareleverancier blijft zich beperken tot productiebedrijven

Dit artikel delen:

Softwareleverancier Mapics heeft zijn gelijknamige erp-systeem geschikt gemaakt voor Windows NT. Het bedrijf introduceert een portal waarmee bedrijven onderling zaken kunnen doen via Internet. In een samenwerking met Frx Software komt Mapics op de markt met oplossingen voor financiële analyse en rapportage.

Ondanks deze uitbreidingen op het vlak van elektronische handel blijft de erp-leverancier zich beperken tot het middensegment van productiebedrijven, zo stelt Mike Sutton, manager Europa en het Midden-Oosten. Begin dit jaar nam Mapics het bedrijf Pivotpoint over, een aanbieder van e-business oplossingen voor middelgrote productie- en distributiebedrijven. De software van het overgenomen bedrijf is geschikt voor verschillende besturingssystemen, onder andere Windows NT, Unix en Linux.

Conversie

De overname van Pivotpoint vooral bedoeld was om een entree te krijgen in de Windows NT markt. Sutton: "Die markt is de afgelopen jaren flink gegroeid. Aanvankelijk was NT niet robuust genoeg voor de bedrijfskritische systemen die wij leveren, maar inmiddels is het platform zo betrouwbaar dat het geschikt is voor een erp-systeem in produktieomgevingen."
Mapics heeft onderzocht of het mogelijk was de AS/400-software te converteren naar Windows NT, maar dat bleek veel te ingewikkeld. Sutton heeft hoge verwachtingen van de nieuwe versie, die is gebaseerd op de Oracle-database. "De omzetverdeling tussen de AS/400 en de Windows NT-versie zal over twee jaar waarschijnlijk fiftyfifty zijn."
Binnenkort komen er ook versies voor Unix en Linux, maar verwacht hij niet zo veel van.
De uitbreiding van Mapics met voorzieningen voor elektronische handel hebben ingrijpende gevolgen voor de basismodules van het erp-systeem. Sutton: "Als je via een e-commerce toepassing de klant bijvoorbeeld in staat stelt grote bestellingen te doen, heeft dat gevolgen voor het erp-systeem. Zo moeten je planning, productie en onderhoud veel flexibeler zijn. Wij zijn nu bezig om deze modules verder aan te passen op toepassingen voor elektronische handel."

Winstgevend

Evenals de meeste erp-leveranciers heeft Mapics te kampen met tegenvallende resultaten, hoewel het bedrijf geen verlies lijdt. De omzet over het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg 34,5 miljoen dollar, een stijging van 14 procent, terwijl de nettowinst daalde van 2 miljoen naar 0,64 miljoen dollar. Sutton geeft toe dat het beperken tot het middensegment van productiebedrijven als gevolg heeft dat het bedrijf relatief klein blijft. Mapics werd in 1978 ontworpen door IBM. In 1993 werd het overgenomen door Marcam, waarna het in 1997 helemaal op eigen benen kwam te staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-02T00:00:00.000Z Wim Amerongen