Sentiment op softwaremarkt weer positief

Baan profiteert van 'geruchten'

Dit artikel delen:

Na een jaar van verliescijfers, massa-ontslagen en andere onheilstijdingen komen de gemoederen in de softwaremarkt zoetjes aan tot rust en neemt het vertrouwen weer toe. Vorige week steeg de beurskoers van Baan van rond de acht naar bijna twaalf euro. Geruchten over hernieuwde gesprekken over het stukgelopen erp-project tussen KLM en het Baan waren reden voor het optimisme.

Baan is niet het enige softwarebedrijf met een hernieuwd positief aura. SAP's productontwikkeling op het gebied van de snelgroeiende frontoffice-markt voltrekt zich in een hoger tempo dan analisten hadden verwacht. Ook JD Edwards maakt goede sier met de acquisitie van Numetrix (planningssoftware) en het samenwerkingsverband met Siebel (software voor relatiebeheer).

Speculeren

Baan-woordvoerder Ronald Florisson wil niet speculeren over de oorzaken van de opwaardering van het aandeel. Hij verwijst de geruchten rond nieuwe onderhandelingen echter naar het rijk der fabelen en benadrukt dat in de situatie met KLM niets is veranderd. "De KLM wilde stoppen met het oorspronkelijke project. Het kostte het bedrijf teveel tijd en energie om op te treden als launching customer voor de onderhoudssoftware. Baan ontwikkelt de software nu in huis en de KLM heeft nooit uitgesloten het product te gebruiken als het op de markt beschikbaar is. Dat is niet anders dan voorheen.

Rationeel

Hoewel beursontwikkelingen meer met sentiment dan met rationele overwegingen te maken hebben, meent industriekenner en investeerder Loek van den Boog dat een deel van de opwaartse beweging te verklaren is. "Baan heeft na de enorme klappen die het de laatste tijd moest incasseren de goede stappen gezet om er weer bovenop te komen. Daaraan afgemeten had ik het hogere koersniveau eigenlijk eerder verwacht." Verder wijst Van den Boog erop dat de softwaremarkt nog steeds bol staat van de fusies. De grillen van de financiële wereld laten zich niet voorspellen, maar wellicht dat de hardnekkige overnamegeruchten rond Baan beleggers positief stemmen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-28T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.