Sage speurt naar marktleiders

Softwarefirma uit Newcastle laat oog vallen op Exact

Dit artikel delen:

Het Britse softwarebedrijf Sage Group wil met de inlijving van Exact Software in één klap zijn naam in Nederland vestigen. "Willen we hier een grote rol spelen, dan moeten we de lokale marktleider overnemen. Anders heeft het geen zin", zegt Arie Koppenhol, Europees manager consultancy services bij Sage.

De leverancier van bedrijfssoftware voor het midden- en kleinbedrijf heeft door het overnemen van lokale marktspelers een sterke positie in Europa verworven. Een nagenoeg witte vlek op de Europese landkaart is, naast Italië en Spanje, Nederland. Het wil nu ook hier de lokale marktleider overnemen. In Nederland is dat Exact Software, sinds juni 1999 genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Deze softwarebouwer (opgericht in 1984) is ongeveer even oud als Sage. Exact - vooral actief in de Benelux, Duitsland en de Verenigde Staten - is echter later met een internationaal expansiebeleid gestart. Er werken 1800 werknemers, die vorig jaar een omzet genereerden van 206 miljoen euro. Voor Exact zou een overname door het grotere Sage de definitieve internationale doorbraak betekenen. Het ontkent echter in gesprek te zijn met de Britse branchegenoot.
Arie Koppenhol, Europees manager consultancy services bij Sage, vertelt dat zijn bedrijf sinds een paar jaar wel al actief is in Nederland. Na de overname van de Britse erp-leverancier Tetra in 1999 beschikt het over een vestiging in Amersfoort, maar die is met nog geen tien man klein. Koppenhol wijst erop dat zijn bedrijf na de overname van het Amerikaanse Interact vorig jaar ook crm-oplossingen in huis heeft voor startende en middelgrote bedrijven. Behalve de beoogde overname van marktleider Exact is Sage in Nederland daarom bezig met het inrichten van een dealerkanaal voor het verhandelen van zijn crm- en erp-pakketten. Het heeft bijvoorbeeld met Essics Solutions uit Mijdrecht een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

Winkel om de hoek

Sage (Engels voor zacht, eerlijk en salie) is in 1981 in Newcastle opgericht als leverancier van (financiële) software voor het midden- en kleinbedrijf. In de jaren negentig koos het voor internationale expansie en productuitbreidingen. Het kocht aan de lopende band softwarefirma's op in Europa en de Verenigde Staten. Tot de belangrijkste acquisities behoren het reeds genoemde Tetra, waarna Sage ook erp-toepassingen aan grotere bedrijven kon aanbieden, en Interact.
Inmiddels is Sage uitgegroeid tot een beursgenoteerd concern met vijfduizend werknemers en 484,1 miljoen pond omzet. Het bedient met zijn bedrijfssoftware zo'n drie miljoen klanten, variërend van de winkel om de hoek tot de grote organisaties in het middensegment. De voornaamste concurrenten zijn Scala en Navision. Ondanks de sterk competitieve markt weet Sage zijn omzetgroei redelijk goed vast te houden door de via acquisities verworven grote groep klanten. Het tracht naast softwareverkoop wel meer inkomsten te halen uit onderhoudsdiensten.
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-24T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.