SAP is niet bang voor Microsoft

Ceo Hasso Plattner: "Ze willen op den duur maar één erp-systeem overhouden"

Dit artikel delen:

SAP maakt zich vooralsnog weinig zorgen over de versterkte positie van Microsoft op de erp-markt voor het mkb. Ceo Hasso Plattner verwacht wel dat Microsoft het aanbod van Great Plains en Navision op korte termijn terug zal brengen van de huidige vijf systemen tot één.

Verbaasd was hij wel over de aankoop van Navision. "Great Plains zit midden in een grote campagne, gericht op Europa. Waarom daar dan Navision bijgekocht? Kennelijk omdat Great Plains niet succesvol is." Hij baseert zijn verwachting over het verkleinen van het productpallet op de ervaringen met de databanken van Microsoft. "Ook toen hielden ze uiteindelijk alleen SQL Server over. Het ondersteunen van vijf verschillende erp-systemen (twee van Great Plains en drie van Navision) is zelfs voor Microsoft niet vol te houden."
SAP verwacht door de overname van Navision een flink toenemende concurrentie op de erp-markt voor het midden- en kleinbedrijf. Het introduceerde daarom vorige week in Antwerpen een vooralsnog naamloos "nieuw product voor het mkb", gericht op het onderste deel van de markt. Het zou met een dag installatie kunnen draaien, en omvat alle modules van mySAP zonder het productiedeel: verkoop, financiën, crm, inkoop en distributie.

Niet in C-sharp

Plattner is niet van plan applicaties in C-sharp te laten programmeren. "SAP programmeert in J2EE, de bedrijfsversie van Java of in Abap, onze eigen SAP-taal. We schrijven geen applicaties die in .Net draaien, alleen programma's die op .Net lopen. SAP-software wordt echter wel steeds opener, wat het voor ons en voor onze concurrenten makkelijker maakt applicaties met elkaar te verbinden in een bedrijfssysteem."
Echt somber gestemd is Plattner niet over de nabije toekomst van zijn bedrijf. Afnemers zijn vooral uit op een korte terugverdientijd van hun investeringen, lage eigendomskosten en bescherming van hun bestaande ict-investeringen. "En SAP heeft het in het verleden in een stagnerende economie altijd beter gedaan dan de concurrenten; dan wordt die terugverdientijd pas echt belangrijk."
Hij wordt wel gek van het krankzinnige ambitieniveau waarmee "Wall Street en de Scott McNealey's van deze wereld" de ict-bedrijfstak opzadelen. "Er zijn ook in de software componentenleveranciers naast systeembouwers. Niet elke uitlaatleverancier kan een Daimler worden. Dat wil de financiële wereld de afgelopen vijf jaar maar niet inzien. De verwachting dat ieder bedrijf maar meteen een Microsoft moet worden is dodelijk voor onze bedrijfstak. Die les zullen we ons snel eigen moeten maken."
 
René Rippen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-24T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.