Baan betaalt veel voor Aurum

Software voor beheer klantenrelaties is veel geld waard

Dit artikel delen:

Baan Company heeft voor de overname van Aurum Software het bepaald niet geringe bedrag van 250 miljoen dollar over. De Gelderse high tech onderneming die steeds meer een Amerikaans bedrijf wordt, wil voor deze fabrikant van software voor het beheer van klantenrelaties liefst negen maal de omzet betalen.

Dat is zelfs voor de IT-sector behoorlijk veel, maar Aurum groeit zeer snel en haar management heeft een goede reputatie. Bovendien vult de suite van client/server applicaties die Aurum heeft voor de verkoop, marketing en klantenservice, nog een van de weinige overgebleven grote gaten in Baan's aanbod van ondernemingsbrede software.
Baan heeft de afgelopen tijd alles op alles gezet om haar aanbod te completeren. Hoewel de autonome groei veel mankracht vergt en overnames nog een zwaardere druk op het personeel leggen, vraagt de markt steeds meer om complete oplossingen. Baan is met Oracle en SAP in een race gewikkeld naar een zo volledig mogelijk aanbod van applicatie-software. Een complete suite van oplossingen is daarbij het doel. Omdat het ontwikkelen van de ontbrekende functionaliteit te veel tijd kost, wordt overgegaan tot acquisities. Topman Jan Baan's credo laat zich samenvatten als 'snelheid, snelheid en nog eens snelheid'. Met zeven-mijls laarzen vooruit, dat is de weg die Baan Company kiest.

Grote deals

Daarom zijn de afgelopen twaalf maanden een aantal grote 'deals' gesloten. Onlangs kwam het tot een samenwerking met Hyperion. Samen met dit bedrijf dat overigens zelfstandig blijft, wordt de ontwikkeling van nieuwe software ter hand genomen die het financiële gebeuren van een onderneming onder de grote Baan-paraplu brengt. Baan legt zich toe op ondernemingsbrede software, waarmee het hele bedrijfsproces valt te besturen. Van oorsprong heeft Baan ervaring met transactie-gerichte 'enterprise resource planning', terwijl Hyperion zich meer op de financiële verslaglegging concentreerde.

Nauwkeurig afstemmen

In november werd Antalys overgenomen, een Amerikaans bedrijf dat software maakt voor de automatisering van de configuratie en prijsbepaling van complexe producten en diensten. Vorig jaar mei werd het Canadese Berclain aangekocht, gespecialiseerd in software voor het nauwkeurig afstemmen van de productie en het maken van productieschema's.
Baan's laatste overname zal worden betaald door voor elk aandeel Aurum 0,3559 aandeel Baan te bieden. Dat betekent een prijs van 21 dollar per aandeel Aurum. De beurskoers van Aurum bedroeg 16,8 dollar vlak voor aankondiging van de transactie. De software van Baan zou volgens de onderneming goed passen bij die van Aurum. De 'front office' klantenservice, marketing en verkoopinformatie software van Aurum laat zich combineren met de 'back office' software van Baan voor productie, financiën en distributie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-23T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.