QAD mikt op elektronische handel

Afvlakkende erp-markt maakt koerswijziging nodig

Dit artikel delen:

Erp-leverancier QAD gaat nauw samenwerken met Commerce One en WebMethods. Dankzij deze samenwerking kan het bedrijf zijn software voor elektronische handel, gebundeld in de eQ-suite flink uitbreiden. QAD zet de komende jaren in op e-commerce, omdat de erp-markt, waarop het bedrijf met Mfg/pro opereert, een verzadigingspunt heeft bereikt.

Volgens Jim Kirkley, Chief Technology Officer van het bedrijf, ontbreekt het in de elektronische handel aan automatische koppelingen tussen de back office-systemen en de systemen die ondernemingen inzetten voor hun handelsactiviteiten op Internet. Het gaat daarbij om zowel de in- als verkoopactiviteiten op de business-to-business (B2B) en business-to-consumer (B2C) markt. Met eQ is, zo beweert Kirkley, QAD een van de eerste erp-leveranciers die in een koppeling voorziet.

Java

Voor het bouwen van B2C-toepassingen maakt het onder andere gebruik van IBM's PowerSystem. Voor de inkoop van directe en indirecte goederen (e-procurement) heeft QAD eigen, in Java geschreven, applicaties.
Deze front end-toepassingen worden vervolgens gekoppeld aan de Relation managementsoftware van eQ. Deze software splitst de binnenkomende orders en aanvragen in stukken en verdeelt ze over de verschillende afdelingen of deelnemers in de logistieke keten. Dat geldt voor de inkopende en de verkopende organisaties. De ultieme vorm van deze samenwerking is de digitale marktplaats. De aangekondigde samenwerking met Commerce One past in de strategie om marktplaatsen voor elektronische inkoop in te richten.
Om een directe integratie met de achterliggende erp-systemen te bewerkstelligen, heeft QAD een strategische alliantie gesloten met Webmethods. Dit bedrijf levert software waarmee ondernemingen die op basis van eQ samenwerken, rechtstreeks toegang hebben tot elkaars achterliggende erp-systemen. Webmethods is in 1996 opgericht en telt nu driehonderd medewerkers. Onder andere MySap.com van SAP is op de technologie van Webmethods gebaseerd.

Omzet

Marketingdirecteur Johan Arts verwacht dat eQ binnen twee tot vier jaar voor het grootste deel van de omzet gaat zorgen. De traditionele erp-markt waarop QAD zich met Mfg/pro beweegt, is sterk aan het afvlakken. Dat houdt overigens volgens Arts niet in dat de ontwikkelinspanningen rond het erp-pakket in een lagere versnelling worden gezet. De nieuwste versie 9.1 die in de zomer beschikbaar komt, biedt niet alleen meer e-business- en Internetfunctionaliteit, maar ook zaken als een verbeterde supply chain- en fabrieksoptimalisatie, verbeterde print-en emailservices en projectmanagementtools.
Kirkley zegt dat veel tijd en geld wordt uitgegeven aan het identificeren en scheiden van de business logica in de Mfg/pro software. De bedoeling is om uiteindelijk tot een volledige scheiding van de presentatie- applicatie- en databaselaag te komen. Steeds meer componenten worden in Java geschreven. Progress, de taal waarin Mfg/pro is geschreven, wordt in toenemende mate ingekapseld en in Java gegenereerd. Kirkley verwacht dat Mfg/pro op termijn volledig uit Enterprise Java Beans zal bestaan.

Asp

In samenwerking met IBM werkt QAD aan de uitwerking van een asp-concept voor Mfg/pro. In juni is het product in de Verenigde Staten beschikbaar. In de tweede helft van dit jaar kunnen ook Europese bedrijven Mfg/pro via het asp-concept gebruiken. De prijs gaat per gebruiker tussen de 400 en 500 dollar per maand bedragen.
Jeff Guardino, als vice-president verantwoordelijk voor het op de markt zetten van het concept, denkt dat 10 tot 15 procent van de QAD-klanten uiteindelijk de asp-versie gaat gebruiken. Hij zegt vooral op nieuwe gebruikers in het midden- en klein bedrijf te mikken. Ook organisaties die te kampen hebben met een tekort aan gekwalificeerd ICT-personeel ziet hij als een doelgroep. Inmiddels lopen er zes proeven met de asp-versie in de Verenigde Staten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-26T00:00:00.000Z Cok de Zwart