Baan verknalt het bij grote beleggers

Vele werkmaatschappijen maken interne geldstromen onoverzichtelijk

Dit artikel delen:

Baan Company heeft het verbruid bij enkele grote Amerikaanse effectenhuizen. Zo meldt Prudential Bache bepaald niet gelukkig te zijn met de jaarcijfers over 1997 die de Nederlandse software-onderneming begin vorige week bij de Amerikaanse beursautoriteiten indiende. De manier van gegevensverstrekking aan de SEC (Securities and Exchange Commission) bevalt het bureau allerminst.

Ook blijken de geldstromen tussen het beursgenoteerde Baan Company en de overige Baan-bedrijven, die opereren onder de vlag van investeringsmaatschappij Baan Investment, nogal onduidelijk te verlopen. Volgens Prudential Bache doet Baan aan 'creatief boekhouden'. Baan Investment heeft een aantal wederverkopers (Baan Midmarket Solutions en Baan Business Systems) onder zijn organisatorische vleugels. De winsten van die wederverkopers stromen deels in de kas van Baan Investment en niet van het beursgenoteerde Baan Company. De geldstromen tussen Baan Investment en de charitatieve stichting Oikonomos zijn door de juridische ondernemingsvorm nog waziger. Er bestaat geen zicht op de hoeveelheden geld die de stichting doneert uit de winsten van Baan Company. Winsten die weer afkomstig zijn van Baan Investment. Een doorn in het oog van de aandeelhouders.

Taxatie verlaagd

Ook het Amerikaanse effectenhuis Salomon Smith Barney toont zijn ongenoegen in een rapport naar aanleiding van de 20-F filing van Baan bij de SEC: "Als Baan vorig jaar de onverkochte voorraad van 11,6 miljoen dollar en de betaling van 8,6 miljoen dollar door Baan Business Systems niet als omzet had meegeteld, zou de winst per aandeel over 1997 zo'n 24 procent lager zijn uitgekomen dan was gerapporteerd." Het effectenhuis heeft de taxatie van de winst per aandeel verlaagd. Voor 1998 daalt de verwachting van vijftig naar veertig dollarcent. Voor 1999 is de prognose verlaagd van 75 naar 65 dollarcent. Salomon Smith Barney zet ook vraagtekens achter de relatie tussen Baan Company en Baan Investment.
Door de ontstane twijfels is de koers van het aandeel Baan de laatste tijd gekelderd. Vorige week dinsdag, daags na het indienen van de cijfers bij de SEC, daalde het aandeel 8 procent. De dag erna ging de koers met 3 procent omlaag. In twee weken tijd is meer dan eenvijfde van de koers afgegaan.

Ondoorzichtig

De onlangs gepresenteerde eerste kwartaalcijfers waren niet geweldig. De winst daalde doordat Amerikaanse accountants moeite hadden met de inkomsten uit de verhuur van software, die Baan wilde opvoeren. Toen uit het Amerikaanse jaarverslag dat bij de SEC is ingediend ook nog eens een softwarevoorraad van 11,6 miljoen dollar naar voren kwam, begonnen beleggers nog meer te twijfelen. Volgens de onderneming zelf is deze voorraad bij Baan Midmarket Solutions inmiddels weggewerkt, maar het kwaad was al geschied. Het versterkte het beeld dat sommige beleggers van Baan hebben: een snelgroeiende onderneming met weliswaar interessante producten, maar een vrij ondoorzichtige organisatie.
Zo wekt het concept Baan Web, een wereldwijd netwerk van bedrijven en partners dat mede wordt gefinancierd door Baan Investment, grote verwarring. Volgens Baan Investment-directeur Paul Baan is het voor één bedrijf onmogelijk de groei en ontwikkelingen in de markt bij te benen. Een complex van bedrijven is hiertoe wel in staat. Baan Investment bezit tevens zo'n 39 procent van Baan Company's uitstaande aandelen. Baan Investment zelf is weer 100 procent eigendom van de charitatieve instelling Oikonomos.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-15T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.