Microsoft verwerft plaats in Europees mkb door aankoop van Navision

Erp-markt in opschudding

Dit artikel delen:

Ondernemers in het mkb staat nieuwe erp-software te wachten. Microsoft betreedt de Europese markt na de aankoop van Navision. De Sage Group wil van de weeromstuit Exact inpalmen. SAP heeft Topmanage ingelijfd om het mkb te bedienen.

Voor 1,5 miljard euro is Microsoft eigenaar van het Deense Navision. De soepelheid van dit bedrijf; daar moet Microsoft op gevallen zijn. Niet alleen wat de erp-software betreft, maar ook het bedrijfsmodel, waarbij vooral de partners branche- en klantspecifieke applicaties bouwen en aan de man brengen. Beide bedrijven kijken al sinds november vorig jaar uitvoerig bij elkaar in de keuken. Die maand, zo liet Navision trots weten, zijn de Denen als eerste uitgeroepen tot Microsoft Global Gold Certified Partner for Software Products.
Vorig jaar maakte Microsoft al een sprong in de erp-markt voor het midden- en kleinbedrijf door Great Plains te kopen voor 1,1 miljard dollar. Great Plains is echter voornamelijk een Amerikaans onderonsje. Navision daarentegen haalt 86 procent van zijn omzet uit Europa en biedt daarmee een uitstekende aanvulling. Hoewel Navision ook wel Unix-klanten heeft, draait het overgrote deel van de afnemers de producten op Windows. "Wij volgen de markt, en die vraagt voor 98 procent om Windows", verklaart Cees Poortman, managing director Navision Nederland.

Zestig partners

Het moederbedrijf heeft dertig landenvestigingen en telt 1200 werknemers. Dat aantal is zo laag omdat Navision een gelaagd distributiemodel heeft. De landenvestigingen zorgen voor lokalisatie en de partners verzorgen de klantspecifieke inrichting. "In Nederland alleen al hebben we vijftig partners", zegt Poortman. "GAC is de grootste. Verder doen we zaken met bijvoorbeeld Qurius, Focus, Ultimate, 4PS/CTB in de bouw en Pebblestone in de modebranche. Wij draaien het eigenlijk om: SAP heeft een zwaar pakket, dat veel onderhoudskosten met zich meebrengt en moeilijk te onderhouden is. Ook al is het modulair, toch is de beschikbare functionaliteit voorgedefinieerd. Terwijl wij, via onze partners, voor elk bedrijf een specifieke erp-oplossing kunnen leveren, die snel te implementeren valt en onderhoudsarm is. Het meeste werk komt vaak pas in het tweede jaar: dan hebben de mensen door hoe flexibel het product is en willen ze er meer mee doen."
Wie zo sterk afhankelijk is van zijn partners, moet ze met zorg kiezen. "Er zit nagenoeg geen concurrentie in ons partnerkanaal", beweert Poortman. Dat Navision zo'n basaal erp-product levert, is voor Microsoft een voordeel: het kan er zelf aan sleutelen. Ook kan het de kracht van de partners benutten, maar moet het daarbij oppassen bijvoorbeeld SAP en Oracle niet voor het hoofd te stoten.

Sage op overnamepad

Het Britse Sage is vrij actief in Europa. Alleen in Nederland geniet het weinig bekendheid; het heeft hier geen bruggenhoofd en is alleen bekend van zijn product Act!. Nu Microsoft de Europese erp-markt betreedt, voelt Sage zich in eigen huis in de hoek gedreven. Aankoop van Exact, dat met een omzet van tweehonderd miljoen euro in dit continent als een grote speler geldt, kan de opmars van de reus uit Seattle enigszins stuiten. Volgens de Britse krant The Independent wil Sage 687 miljoen euro voor Exact neertellen. Overnamegesprekken zouden deze zomer beginnen.
SAP maakt inmiddels, via de inlijving van het Israëlische Topmanage, erp-pakketten voor het mkb.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-10T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.