Salarisdiensten via internet

Herboren Raet verbindt lot aan overgenomen webapplicatie

Dit artikel delen:

De vorige maand verzelfstandigde salarisdienstentak van Getronics hoopt Europa te veroveren met een web-applicatie. Directeur Theo Willemsen: "Geronimo is het salarissysteem van de toekomst."

Geronimo, een bedrijf in Rosmalen met nog geen twintig medewerkers, werd in september vorig jaar voor een niet bekend gemaakt bedrag ingelijfd door Getronics Human Resource Solutions (Ghrs). Daar heeft Ghrs-directeur Willemsen "heel veel moeite voor moeten doen". Bij Getronics, dat gebukt gaat onder obligatieschulden, was het benodigde geld niet makkelijk te krijgen, vertelt hij. "Maar we moesten het hebben."
Ghrs is zelf inmiddels ook van eigenaar veranderd. Als onderdeel van de schuldsanering verkocht Getronics de tak vorige maand aan NIB Capital, het investeringsvehikel van pensioenfonds ABP en verzekeringsmaatschappij Pggm. De investeerder wil de salarisdiensten onder de oude naam Raet ook in ander Europese landen aan de man brengen.
De software van Geronimo is niet langer vernoemd naar de beruchte Apache-opperhoofd, maar omgedoopt tot Peopleplace Payroll. Het speelt volgens Willemsen een belangrijke rol in de uitbreiding naar onder meer Duitsland. "Andere landen, andere wetten, het is allemaal heel makkelijk in te passen. Wij denken dat niemand anders dat kan."
Voor dit systeem hebben gebruikers geen programmeur meer nodig, stelt Willemsen. De techniek is geheel gescheiden van het salarissysteem. Hoe het precies werkt, weet de directeur niet. "Het is een modern systeem. Het werkt met Microsoft-spullen en dat soort zaken meer."

Javascript

Onder leiding van de (inmiddels vertrokken) oprichter, Raymond Grether, werkten de Brabanders de afgelopen vier, vijf jaar aan de ontwikkeling. Grether bracht jarenlange ervaring in als directeur sociale zaken bij verzekeraar Interpolis en personeelshoofd bij Rabobank. De technische kennis kwam van de (eveneens opgestapte) tweede man, Marcel de Brauwer. Hij ontwikkelde in 1990 in een eigen bedrijf software voor het verwerken van salarissen en facturering en werkte lang als SAP-consultant.
Het salarisdienstensysteem werkt op basis van rapportagegereedschap van Information Builders. Diens 'webfocus managed reporting environment' maakt gebruik van Java-applets die naar een webbrowser worden gezonden of genereert met behulp van Javascript dynamische rapportageomgevingen. Zo worden via een browser diverse informatiebronnen ontsloten.
Marketeer van Information Builders Maarten Spijkers is goed bekend met Geronimo en zijn systeem voor het beheren van gegevens over salarissen, pensioenregelingen, verzekeringen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat is volgens Spijkers zó flexibel dat bij wijze van spreken heel verschillende organisaties als Philips, Logica CMG of KPN ermee kunnen werken. Dat is niet eerder vertoond, zegt hij. "Salarissystemen zijn de moeilijkste automatiseringsklussen." Pogingen om bijvoorbeeld het salarissysteem van de overheid over te hevelen naar een moderner systeem zijn volgens hem herhaaldelijk mislukt. "Wat Geronimo is gelukt, kan eigenlijk niet." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-09T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.