Open source crm en erp verrassen

IDC-onderzoek bij West-Europese bedrijven:

Dit artikel delen:

De inzet van os-crm- (open source customer relation management) en os-erp-software (enterprise resource planning) is in opkomst. Een kwart van de bedrijven in West-Europa gebruikt of probeert een dergelijke toepassing, blijkt uit een onderzoek van IDC.

Prioriteiten
Verbetering van de crm-software is dit jaar de grootste prioriteit voor bedrijven in West-Europa, stelt IDC. Op basis van de antwoorden van 521 respondenten stelde dit ict-onderzoeksbureau een prioriteitenlijstje op.

toepassingpercentage respondenten
klantbeheer13,5
financieel beheer12,5
netwerkbeheer8,6
beveiliging8,3
personeelszaken7,3
ketenautomatisering7,1
industriespecifiek7,1
contentbeheer7,1
systeembeheer6,9
databases en db-integratie6,5
samenwerkingssoftware2,3
opslagsoftware2,3
bedrijfsrapportage en -analyse2,1
mobiele databeveiliging1,9
mobiele mailtoegang1,7
Het ict-onderzoeksbureau inventariseerde het softwaregebruik bij 625 bedrijven in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, de Benelux, Scandinavië en Italië. De inzet van crm- en erp-software vindt IDC 'verrassend'. "Os-alternatieven als SQL Ledger, SugerCRM en FreeCRM Compiere zijn bij gebruikers onbekend. Ons onderzoek geeft echter aan dat deze toepassingen in opkomst zijn en dat eindgebruikers er zeker open voor staan, zelfs als het gaat om bedrijfsapplicaties."

Volwassen

Blijkbaar is 'open source' een volwassen mogelijkheid geworden, stelt IDC vast in het onderzoek 'End User Survey: 2005 spending priorities, outsourcing, open source and impact of compliance'. De os-gemeenschap biedt volgens dat bureau nu "complete bedrijfsoplossingen en partner-ecosystemen aan". Die gemeenschap is er ook in geslaagd om voormalige barrières te slechten, schrijven de onderzoekers. Er zijn nu bijvoorbeeld mogelijkheden voor technische ondersteuning, opleidingen, certificering en advies. "Daarnaast is de schaalbaarheid en beheersbaarheid van dit type software verbeterd dankzij de steun van grote fabrikanten als IBM."
In hoeverre bedrijven oss inzetten, vindt IDC moeilijk te onderzoeken. Voor dit soort tellingen ontbreken om te beginnen officiële bronnen. Daarnaast schakelen eindgebruikers de software in zonder dat ze dit altijd bij de makers registreren. Verder bewijzen de download-cijfers die oss-makers publiceren niet dat de software echt wordt toegepast. IDC vroeg het daarom gewoon aan de eindgebruikers. Het onderzoek is in maart dit jaar uitgevoerd bij 625 bedrijven in West-Europa. De respondenten zijn geselecteerd op basis van telefoongesprekken. Ze moesten vervolgens via een webtoepassing de vragenlijst invullen.
De meest gebruikte os-toepassingen zijn databases. Ruim de helft van de respondenten gebruikt of probeert inmiddels een os-database. "Dat één derde stelt dergelijke databases significant toe te passen, geeft aan dat deze alternatieven invloed krijgen op de databasemarkt, door marktaandeel af te snoepen van commerciële producten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-29T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.