Richter strijkt neer in Europa

Ex-topman Nederlof van Oracle mag zijn kunsten weer vertonen

Dit artikel delen:

Het van oorsprong Canadese bedrijf Richter Systems heeft in Nederland zijn Europese hoofdkantoor geopend. Met twee logistieke pakketten probeert het de Europese markt te veroveren. Verder opende Richter kantoren in Duitsland, Frankrijk en Engeland. De voormalige topman van Oracle Nederland, Ad Nederlof, moet voor Richter Systems in Europa de kar gaan trekken.

Nederlof heeft voor het lanceren van Richter Systems in Europa een groot aantal ex-medewerkers van Oracle om zich heen verzameld, waaronder communicatie-manager Fred Janssen. Richter levert twee standaardpakketten voor de markten 'soft goods' (kleding, schoeisel) en 'hard goods' (bijvoorbeeld consumenten-elektronica en tuinstoelen). Rams-2000 is een pakket voor de detailhandel, en Sewn-2000 is gericht op de productiezijde van de logistieke keten.
In Nederland heeft Richter zijn eerste order binnen; een klant in de levensmiddelensector. Hiervoor werd een pakket ontwikkeld dat binnen één jaar tot standaardpakket is om te bouwen.

Open beleid

Op het Canadese hoofdkantoor in Montreal werken vijftig medewerkers op de afdeling onderzoek en ontwikkeling, volgend jaar moeten dat er honderd zijn. Richter Systems heeft in Europa negen bedrijven in het vizier. "Met zes van deze bedrijven hopen we uiteindelijk in zee te gaan", zegt Ad Nederlof tijdens de persbijeenkomst op het Europees hoofdkantoor in Amersfoort. Om welke bedrijven het gaat wil Nederlof niet zeggen, omdat ze nog in de overlegfase zitten.
Richter voert een "open beleid" waar het samenwerkingsverbanden betreft. "De leveranciers van oplossingen worden in de toekomst de dominante spelers op de IT-markt", redeneert Nederlof. Omdat niemand meer in staat is om complete oplossingen te leveren, is het aangaan van allianties noodzakelijk. Men vindt het belangrijk om de functionaliteit van de standaardsoftware in elke configuratie te kunnen passen. "We zijn bereid om met Baan en Sap om de tafel te gaan zitten. Via een gezamenlijke aandeelhouder heb ik bij Baan al gepolst of er interesse bestaat", kondigde Nederlof aan. Baan heeft aangekondigd in toekomstige versies van hun erp-pakket uitbreidingen aan te brengen in de richting van de detailhandel. Of Baan met Richter in zee gaat is echter nog onduidelijk.

Onduidelijkheid

Het vertrek van Nederlof bij Oracle ging met veel onduidelijkheid gepaard. De reorganisatie die Oracle vanuit Amerika wilde opleggen aan de Europese organisaties zag Nederlof niet zitten. "De culturele en historische verschillen tussen Europa en de Verenigde Staten hebben gevolgen voor de manier waarop je een organisatie vormgeeft. Vanuit Amerika wilde men hun organisatievorm opleggen aan de Europese vestiging", aldus Nederlof, die verder geen wrok koestert jegens zijn ex-werkgever. Sterker nog, hij blijkt een groot vertrouwen te hebben in de technologie van Oracle. De producten van Richter Systems zijn volledig op Oracle georiënteerd.
Aan ambitie ontbreekt het Nederlof nog steeds niet: "Ik garandeer dat over vijf jaar iedereen in de IT-wereld het bedrijf Richter Systems kent".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-18T00:00:00.000Z Roy op het Veld