Plm-markt krabbelt op

Erp-leveranciers vormen geduchte concurrenten

Dit artikel delen:

De softwaremarkt voor 'product levenscyclus management' is klaar voor betere tijden. De traditionele leveranciers zullen wel steeds meer de degens moeten kruisen met erp-firma's.

Plm-software
Product levenscyclus management-software ondersteunt het gehele productieproces: van idee tot aan recycling. De basis ervan ligt in de ingenieurshoek, waar gewerkt wordt met ontwerptechnische software (cad: computer aided design; cae: computer aided enigineering, en cam: computer aided manufacturing). De laatste jaren leveren plm-bedrijven ook toepassingen voor het beheren en gezamenlijk uitwisselen van productiegegevens voor bijvoorbeeld fabricageplanning, onderhoud, recycling en verkoop en distributie (product datamanagement).
De markt voor plm-software krabbelt op. Leveranciers hebben hun organisaties afgeslankt en aangescherpt om te kunnen inspelen op de teruggekeerde groeiverwachtingen. De opmerkelijkste gebeurtenis is de verzelfstandiging van marktleider UGS PLM. EDS rondt de verkoop van dit onderdeel aan drie investeerders volgende maand af. In Nederland moest deze EDS-divisie, ontstaan na de fusie tussen Unigraphics Solutions en Sdrc in 2001, de afgelopen tijd terug van 75 naar zestig personeelsleden.
Ook het Britse PTC onderging een reorganisatie. Het bundelde alle administratieve diensten in een shared services center in Duitsland en hevelde de verkoop en implementatie van zijn cad/cam-productlijn inclusief een aantal personeelsleden over naar wederverkopers. Hierdoor heeft het de handen vrij om zich te concentreren op zijn Windchill-software, een voorbeeld van een bedrijfsbreed plm-pakket waar volgens Marcel Starink van PTC Benelux de komende tijd de groei zal zitten.

Bedrijfsfuncties

"Plm-projecten zijn risicovolle trajecten die alle bedrijfsfuncties raken", stelt Peter van der Griendt van IBM Business Consulting Services. "Wanneer het economisch tegenzit, stellen bedrijven dit soort plannen dan ook liever uit." Hij merkt dat het onderwerp inmiddels weer is opgepakt. Bedrijven willen vooral weten of plm-software hen kan helpen bij innovaties, bijvoorbeeld via collaborative design: het parallel lopen van ontwikkeltrajecten om een product snel op de markt te kunnen brengen.
Bij IBM is de verkooporganisatie aangepast en zijn de ondersteuning en implementatie bij andere afdelingen ondergebracht. Van der Griendt: "Het is niet meer nodig om alles in één onderdeel samen te brengen. Bij ons is plm 'business as usual' geworden." Om niet afhankelijk te zijn van één leverancier en om meer markten te bereiken werkt de automatiseerder sinds kort naast Dassault samen met Matrix One.
Gartner stelt dat toepassing van plm leidt tot productiviteitsverhogingen en efficiëntieverbeteringen in het productieproces. Multinationals die in 2007 geen plm-software gebruiken, worden non-competitief, aldus het onderzoeksbureau. Ook IDC is positief: dit bureau verwacht dat de omzet op de plm-markt jaarlijks stijgt met ruim 25 procent, uitkomend op 9,7 miljard dollar in 2007.
De marktanalisten merken dat erp-softwarefirma's hun plm-activiteiten uitbreiden. Traditionele leveranciers als UGS PLM, Dassault/IBM en PTC bezitten nog wel een voorsprong, omdat hun software gebruiksvriendelijker is dan erp-applicaties en beter inspeelt op creatieve denk- en ontwerpprocessen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-16T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.