Inter Access vermomt zich als beursganger

Overnames moeten gaten in organisatie opvullen

Dit artikel delen:

Nauwelijks was het nieuwe jaar op gang of Inter Access maakte al melding van drie overnames. De onderneming is bezig zijn witte plekken in de organisatie in te kleuren. Het wil een completere IT-dienstverlener zijn en gaat te werk alsof het beursgenoteerd is.

Louter toeval", noemt directeur-oprichter Gerard Willemse het dat de overnames van Cens Software Groep, V&L Informatica en Interprom in een tijdsbestek van twee maanden plaatsvonden. "Toevallig klikte het in alle drie de situaties direct toen we met elkaar om de tafel zaten. We drinken wel eens vaker kopjes koffie bij andere directies. Na de eerste vijf minuten weet je of je zaken gaat doen en naderhand een biertje met elkaar kan drinken."

Beurs

Inter Access oogt in haar communicatie-uitingen beursgenoteerd, maar is het niet. De BV meldt winstcijfers en brengt een tot in de puntjes verzorgd financieel jaarverslag uit met een heuse raad van commissarissen en een accountantsverklaring van Deloitte & Touche. "We moeten wel", zegt de chief executive officer van de holding en voorzitter van de groepsdirectie. "We bewegen ons tussen allerlei beursgenoteerde bedrijven. Onze klanten willen een heldere presentatie zien van onze conduitestaat en cijfers. Daarom leiden we Inter Access als ware het een beursbedrijf."
Willemse beseft dat Inter Access nog een van de weinige gro tere IT-bedrijven is die in Nederland niet beursgenoteerd zijn. Dat blijft voorlopig zo. "Zolang we nog op andere manieren, zoals aandelenruil en risicokapitaal, overnames kunnen plegen, hoeven we niet naar de beurs."

Oude rot

Bijna de helft van de omzet (144,6 miljoen gulden) behaalt Inter Access met het inrichten en beheren van IT-infrastructuren. Ruim 25 procent komt uit maatwerk-activiteiten en zo'n 22 procent van de opbrengsten vloeien voort uit het implementeren en beheren van enterprise resource planning (erp)-producten. Het bedrijf is SAP-specialist, maar heeft ook een eigen erp-oplossing (Prodin) voor het midden- en kleinbedrijf. Dat pakket, oorspronkelijk van het bedrijf Infostore dat Inter Access in 1989 overnam - zal over een paar jaar worden vervangen door een bekendere erp-oplossing.
Willemse (46) loopt al weer enige tijd mee in het vak. Na een carrière bij Brandsteder Electronics, Sony en softwarehuis Tasking begon hij in 1980 Inter Access volgens het zolderkamerprincipe. In eerste instantie als detacheerder op het mainframe-vlak; na de overname van de boedel van een failliet gegaan systeemhuis als dienstverlener. In de financieel moeizame periode 1990-1993 besloot Willemse veel te investeren in de erp-lijn van SAP (het eigen product Prodin was toen concurrerend met Baan Triton).

Gaten opvullen

De middelgrote IT-aanbieder van diensten en producten richt zich op de Nederlandse markt. Willemse wil het werkterrein uitbreiden met elektronische handel, kennismanagement en netwerkmanagement. Voor hem ligt de toekomst van zijn bedrijf in het aanbieden van samenhangende bedrijfsbrede IT-oplossingen. Om die ambitie te kunnen waarmaken moet Inter Access in volume groeien en de gaten in kennis, activiteiten en markten zien op te vullen. "Door in januari van dit jaar Cens Software over te nemen, hebben we Oracle- en datawarehousing-expertise binnengehaald. Bovendien hebben we toegang gekregen tot de overheid en non-profit-instellingen. Met de acquisitie van V&L Informatica is onze achterstand op het terrein van Lotus Notes in een klap ingelopen en de overname van Interprom betekent dat we nu ook kennis van het beheren en beveiligen van complexe IT-omgevingen in huis hebben."
De drie overgenomen bedrijven zijn goed voor een gezamenlijke omzet van ruim zestig miljoen, waardoor de omzet van Inter Access dit jaar boven de 200 miljoen gulden uitkomt. Door de overnames verdubbelt het aantal medewerkers met 380 bijna tot boven de 830. Willemse benadrukt dat Cens, V&L en Interprom als dochteronderneming actief blijven. "We integreren niet en er vallen geen ontslagen. Wel zullen we een nieuwe overlegstructuur creëren zonder geweld te doen aan bestaande verhoudingen." Hij sluit niet uit dat de komende tijd meer overnames worden gepleegd, met name op het terrein van elektronische handel.

Regionaal

Met name door de inlijving van AS400-specialist V&L Informatica, dat zeven kantoren buiten de Randstad heeft, komt het aantal vestigingen van Inter Access nu uit op veertien. Willemse ziet hiermee de wens tot verdere regionalisering in vervulling gaan. Hij denkt door overal aanwezig te zijn, makkelijker personeel te kunnen behouden en aan te trekken. "Showroom en trekhaak zijn voor ons geen onderscheidend vermogen. Verder geloof ik niet in thuiswerken: de effectiviteit loopt snel terug door huiselijke bezigheden en het gemis aan sociale contacten. Overleg met collega's is broodnodig voor het krijgen en uitwerken van ideeën. Kijk, het verhaal is niet zwart/wit - af en toe thuiswerken moet kunnen - maar ik ben ervan overtuigd dat medewerkers die veelvuldig thuiszitten te weinig worden uitgedaagd."

Smakelijke hap

Willemse schiet in de lach bij de vraag of zijn bedrijf zo langzamerhand niet een smakelijke hap vormt voor andere IT-bedrijven. "Inter Access staat niet in de etalage, maar dat wil niet zeggen dat er bij ons geen mensen op de koffie komen. Als het in het belang van het bedrijf en het personeel is, ben ik altijd bereid tot luisteren. Het is niet mijn bedoeling Inter Access bij wijze van spreken mee het graf in te nemen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-16T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.