Draadloze asp in Nederland

Uitbesteden mobiele diensten katalysator voor draadloos internet

Dit artikel delen:

In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten spreken analisten al over een drukbevolkte markt. Binnen enkele maanden is draadloze asp een geheel nieuwe bedrijfstak geworden. In Nederland is het tot nu toe rustig gebleven rond dit verschijnsel, maar ondertussen hebben de eerste aanbieders zich gemeld. Niet iedereen is echter overtuigd van het nut van draadloze asp-diensten.

Deze week is in Nederland het Britse bedrijf Pervasic aan de slag gegaan met draadloze asp. Het claimt in ons land daarmee de eerste draadloze te zijn. Hoewel deze kwalificatie zonder klanten enigszins voorbarig is, heeft het bedrijf wel de infrastructuur in huis om het mobiel leveren van applicaties te faciliteren. Pervasic is nog op zoek naar wederverkopers die via die infrastructuur hun eigen applicaties kunnen verhuren.
Opvallend aan de oplossing van Pervasic is dat het software betreft waarmee gegevens draadloos via het bestaande GSM-dataprotocol, en niet door middel van IP, te verzenden zijn. Met behulp van de bestaande bandbreedte, een personal digital assistent en een GSM-telefoon kunnen gebruikers via een server van Pervasic data uit hun eigen database halen.
Het eveneens Brits Netstore heeft zijn asp-aanbod onlangs ook uitgebreid met mobiele diensten. Bij Pervasic gaat het om applicaties die de wederverkopers zelf ontwikkeld hebben. Netstore biedt zijn gebruikers sinds kort draadloze toegang tot hun standaard Microsoft Exchange 2000-accounts via WAP. De dienst van Netstore is ondertussen in Groot-Brittannië van start gegaan.

Geen vraag

De aanbieders drijven momenteel deze markt. Klanten zijn er in Nederland nog niet, veel vraag is er evenmin. De onbekendheid van eindgebruikers met het verschijnsel draadloze asp heeft er zelfs toe geleid dat er bedrijven zijn die hun aanbod op dat gebied in de ijskast hebben gezet. Zo heeft Siennax volgens cto Michiel Steltman vorig jaar geïnvesteerd in draadloze diensten om de behoefte in de markt te peilen.
Steltman: "De toegevoegde waarde van WAP is beperkt. In praktijk zegt iedereen dat hij het leuk vindt, maar er zijn slechts weinig klanten die er structureel gebruik van maken. Het is echt een laatste redmiddel." Hij schrijft dit vooral toe aan de beperkte mogelijkheden van draadloze verbindingen, én aan de beperkingen die mobiele apparaten momenteel hebben. "We hebben besloten om af te wachten hoe het zich ontwikkelt. Onze verwachting is dat het pas goed gaat lopen als 3g en de bijbehorende apparaten er zijn."
Het Nederlandse asp-forum houdt zich nog niet apart met de mobiele variant bezig. Volgens bestuurslid Harry van den Berg is de eerste prioriteit van het forum om mensen bewust te maken van het verschijnsel asp in het algemeen, en aanbieders te helpen met service level agreements. Wel denkt Van den Berg dat mobiel een stimulans kan vormen voor het asp-model. "Bedrijven die nu als pilot bezig zijn met draadloze asp doen dat vooral met doodgewone dingen, zoals toegang tot de agenda en e-mail. We verwachten dat men mobiel steeds minder als apart gebied gaat zien. Wanneer asp's volwassen worden gaan ze mobiel gebruiken om zich te differentiëren."

Onduidelijkheid

IDC heeft een eerste poging gedaan de markt voor draadloze asp in kaart te brengen. De onderzoekers moesten daarbij constateren dat op deze markt nog meer onduidelijkheid bestaat dan op de 'gewone' asp-markt. Volgens IDC is in enkele maanden tijd een geheel nieuw segment op de draadloze markt ontstaan, dat in hoog tempo drukbezet begint te raken. Volgens het onderzoeksbureau zal het effect van de draadloze markt op de pc-omgeving vergelijkbaar zijn met die van internet.
IDC constateert dat een enorme hoeveelheid bedrijven zich draadloze asp noemt, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zijn. Ze leggen deze claim echter neer om aansluiting te zoeken bij deze naar verwachting snel groeiende bedrijfstak. Andere bedrijven, die misschien juist wel aan de definitie zouden voldoen, doen grote moeite zich aan de hype te onttrekken en creëren hun eigen categorie, wat de verwarring op de markt alleen maar groter maakt. Desondanks doen de analisten van IDC de voorspelling dat de markt voor draadloos asp in de Verenigde Staten in 2004 een omvang zal hebben van meer dan zevenhonderd miljoen dollar.
Het concurrerende onderzoeksbureau Cahners In-Stat heeft berekend dat er in dat jaar zevenhonderd miljoen draadloze internetgebruikers zijn in de Verenigde Staten. Met het oog op deze snelle groei proberen steeds meer ondernemingen een graantje mee te pikken van de draadloze dienstverlening.
Cahners In-Stat waarschuwt echter dat de draadloze datatechnologie nog lang niet volwassen is, en dat er veel werk te verzetten is in het integreren van de benodigde apparatuur en software van verschillende aanbieders. Die integratie is het gebied waar Cahners In-Stat een rol ziet weggelegd voor draadloze asp-aanbieders. De onderzoekers verwachten dat in een soort kruisbestuiving de draadloze asp's op hun beurt het aantal mobiele internetgebruikers omhoog zullen stuwen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-06T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.