'Ik weet waar mensen het over hebben'

Mariëlle van den Boogaard, Sap-consultant

Dit artikel delen:

Haar baan, Sap-consultant, vindt Mariëlle van den Boogaard 'hartstikke leuk'. Maar dat zitten... "Ik heb niet alleen zittend werk, daarbij heb ik nu een auto van de zaak. Omdat dat al met al toch wel heel weinig beweging geeft, doe ik aan Tae-bo. Niet dat slappe fitness-gehuppel, maar lekker schoppen en slaan." Ze valt even stil en zegt dan grinnikend: "Zonder dat je iemand pijn doet, hoor. Want dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

Hoewel de Breukelense zich inmiddels in de IT als een vis in het water voelt, had ze op de middelbare school heel andere plannen. Na het gymnasium begon ze enthousiast aan een studie psychologie, in de hoop daarin de definitieve antwoorden te vinden die ze zocht. Van den Boogaard: "Het was weliswaar een leuke studie, maar erg vaag. En die antwoorden waren er al helemaal niet. Aansluitend heb ik nog een tijdje een vorm van marketingonderzoek gedaan, die veel raakvlakken heeft met psychologie. Maar ook dat beviel niet."
De avondopleiding HEAO Bedrijfseconomie die volgde, kwam al een stuk meer in de goede richting. Het leverde Van den Boogaard een baan op als hoofd Financiële Administratie/Controller op de universiteit. Toch bleef het gevoel knagen dat er iets anders moest zijn in het leven, iets dat meer bij haar paste. "Die baan bij de universiteit was leuk, maar te voorspelbaar. Ik wilde meer projectmatig bezig zijn en ook op gezette tijden verrast worden door onverwachte gebeurtenissen."
De Breukelense vatte resoluut de koe bij de horens en stuurde haar CV naar diverse wervings- en selectiebureaus. Met automatiseerder ASG De Veer in Zoetermeer klikte het meteen. "De meeste bedrijven hadden alleen oog voor het feit dat ik maar een beperkte IT-kennis had. Maar ASG De Veer zag onmiddellijk het voordeel van mijn praktijkgerichte, bedrijfseconomische achtergrond en bood me een baan aan als Sap-consultant."
 
Mannenwereldje
In de praktijk blijkt de visie van ASG De Veer goed uit te pakken, zo heeft Van den Boogaard gemerkt. "Ik heb heel veel voordeel van mijn bedrijfsmatige achtergrond. Ik weet waar mensen in bedrijven het over hebben. Daarbij ben ik gewend in gewone taal te praten en niet over al mijn zinnen die IT-jus te gieten, die het vaak zo nodeloos ingewikkeld maakt. Klanten, die veel geld aan oplossingen uitgeven, waarderen dat. Mijn technische kennis spijker ik op dit moment via de nodige cursussen bij. En als ik technisch vastloop kan ik altijd op mijn collega's terugvallen."
De 28-jarige Van den Boogaard is de enige vrouw op haar afdeling. Dat stoort haar niet. "Welnee, ik werk hier met ontzettend aardige mannen. Ik hoef me niet extra te bewijzen en wordt gewoon als volwaardig collega behandeld. Gelukkig telt kennis van zaken hier en niet het geslacht. De IT is nu eenmaal een mannenwereldje, tenminste, nog wel. Op termijn zal dat zeker veranderen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-30T00:00:00.000Z Jeroen (e.a.) Te Loo