Baan trekt financieel directeur aan

Dit artikel delen:

Erp-leverancier Baan heeft een nieuwe financieel directeur: IBM-veteraan James F. Mooney. De Amerikaan volgt daarmee de Nederlander Klaas Wagenaar op, die tot voor kort zowel financieel als operationeel directeur was.

Wagenaar krijgt de functie van executive vice president operational and strategic initiatives. "Mijn rol als operationeel directeur is nooit serieus ingevuld. Nadat we met Baan tegen de muur aanliepen en herstructureringen doorvoerden, heb ik me voornamelijk met financiële zaken bezig gehouden. Mijn aandacht verschuift nu naar de operationele sfeer", reageert Wagenaar op zijn benoeming.
De nieuwe financiële man Mooney heeft negentien jaar bij IBM gewerkt. In zijn laatste functie, financieel directeur IBM Noord- en Zuid-Amerika, hield hij zich voornamelijk bezig met het uitbouwen van het netwerk van wederverkopers en het versterken van de divisie dienstverlening. Met zijn ervaring hoopt Baan aan de huidige neerwaartse spiraal te ontsnappen.

Meer personen

Baan spreidt de macht binnen de top over steeds meer personen. Tom Tinsley was tot november 1998 zowel president als algemeen directeur. Mary Coleman, voormalig directeur van het overgenomen Aurum, werd tot president benoemd en belast met de reorganisatie van het in financiële problemen geraakte erp-bedrijf. Beiden opereren, net als Mooney binnenkort, vanuit het Amerikaanse Reston. Wagenaar en R&D-directeur Laurens van der Tang zetelen in Nederland. Mooney brengt de Raad van Bestuur op vijf. Met zijn komst neemt het Amerikaanse gehalte in het van oorsprong Nederlandse bedrijf toe. "Het evenwicht is echter nog aanwezig in het bedrijf. Zeker als je de samenstelling van de Raad van Commissarissen erbij betrekt", meent Wagenaar

Onduidelijk

De positie van Tinsley is onduidelijk. Insiders spraken vorige week in Computable de verwachting uit dat een op handen zijnde machtsstrijd met oprichter Jan Baan niet in zijn voordeel zou uitvallen. "Van een machtsstrijd ben ik niet op de hoogte, maar het lijkt me logisch dat Jan Baan niet kan aanzien dat zijn creatie wordt afgebroken zoals dat nu gebeurd", zei Ray Lane van concurrent Oracle eind vorige week tijdens de Oracle Application Users Group in Barcelona. "Tom Tinsley is een goede kerel, maar weet geen softwarebedrijf te runnen." Volgens Wagenaar heeft Jan Baan zijn vertrouwen in het huidige bedrijf uitgesproken en staat de positie van Tinsley niet ter discussie.

Rommelig

Naast de door Baan aangekondigde wijzigingen in het management, spreekt de Amerikaanse vakpers ook over het vertrek van Kevin Calderwood, president strategic global accounts. De positiewijzigingen volgen op de rommelig verlopen aandeelhoudersvergadering van vorige week. Tegen de zin van aandeelhouders werd besloten tot een riant beloningssysteem voor de zittende en nieuw aangestelde commissarissen. Opmerkelijk was de dominante rol die Jan Baan - via grootaandeelhouder Vanenburg Ventures - speelde in de besluitvorming.  RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-26T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.