Plattner kapitein-af bij SAP

Technologie en zeilboot lonken naar de 'techneut met verstand van zaken'

Dit artikel delen:

Over krap twee maanden draagt Henning Kagermann de zorgen over de dagelijkse gang van zaken bij SAP. Hasso Plattner treedt terug en gaat zich bezighouden met de langere termijn en met technologie. Bij dat laatste wordt hij gesteund door de begin februari door hemzelf benoemde Shai Agassi.

Plattner in een karakteristieke pose: met viltstift voor een white board.

Cultuurschok

Plattners ziel ligt bij de technologie. Om die ontwikkeling bij de onderneming zeker te stellen, heeft hij begin februari de 34-jarige Shai Agassi de verantwoordelijkheid voor de technologie gegeven. De benoeming van Agassi was een cultuurschok binnen de Duitse onderneming. Een man van buitenaf en nog zo jong op zo'n bestuurdersplek benoemen, was niet eerder vertoond. Maar Agassi kon een potje breken bij Plattner.

Invloedrijk man
Nu Hasso Plattner terugtreedt, kan hij zich weer met technologie bemoeien, in de rust van het laboratorium. Zoals Bill Gates, met wie hij de eigenschap deelt veel geld te steken in opleiding van nieuwe it'ers. Plattner heeft bijvoorbeeld met een schenking van honderd miljoen Duitse mark een software-hogeschool in Potsdam opgericht, die zijn naam draagt. Geld vormt namelijk voor Plattner geen probleem. Hij behoort tot de tien rijkste mannen in Duitsland en heeft daarnaast veel invloed op het bedrijfsleven en de overheid. Bij de voorstellen om vermogensbelasting in te stellen, heeft bondskanselier Schröder Plattners opmerkingen ter harte genomen.
Dat begint bij Plattners erkenning dat internet toch de moeite waard blijkt. Binnen ondernemingen gebruikt slechts 5 tot 10 procent de software van SAP. Internettechnologie geeft de software een smoel waarmee veel meer mensen overweg kunnen. Mysap.com was SAP's antwoord. Op de gebruikersbijeenkomst Sapphire in Philadelphia, september 1999, zouden de eerste concrete softwarecomponenten van Mysap.com worden getoond. Een paar dagen voor de beurs bleek de programmatuur toch nog niet helemaal af te zijn. Met de hulp van het Israëlische softwarehuis Toptier lukte het de software op tijd aan de praat te krijgen. Directeur en oprichter van Toptier was Shai Agassi.
Toch duurde het nog ruim een jaar voordat SAP Toptier in 2001 inlijfde. Waarom Plattner nog zo lang wachtte, heeft hij vooralsnog geheim gehouden.

Samenwerking

Met Agassi haalt Plattner ook een bedrijfsstrategie binnen, waarvan hij eind jaren negentig overtuigd was geraakt: samenwerking met andere it-bedrijven om klanten oplossingen te kunnen bieden in plaats van softwarelicenties. Voor iemand die vanaf 1972 concurrenten te vuur en te zwaard heeft bestreden, moet dit een tegendraadse houding zijn. Verstandelijk heeft Plattner in die samenwerking de juiste richting gevonden. "We leven in een open wereld en onze klanten moeten complexe problemen oplossen. Dat doen ze niet alleen met SAP, maar wij moeten er wel bij zijn", verklaart Plattner op persconferenties.
Of zijn hart erbij is, bij die samenwerking? Welnu, daar heeft hij in Agassi een goede verstaander gevonden. Kapitaalverstrekker Vanenburg (van Jan Baan) had 114 miljoen dollar in Toptier gestoken en had daarmee op den duur 95 procent van de aandelen. Als een van de eerste daden als verantwoordelijke voor SAP Portals in 2001 versterkt Agassi de banden met Baan Company (inmiddels onderdeel van Invensys) en benoemt hij André Willems als 'verbindingsofficier' die voor SAP Portals zelfs een eigen kantoortje krijgt in het hoofdkantoor van Baan in Barneveld.
In 2000 stond Baan voor een naderend bankroet. SAP toonde geen interesse. Maar toen was Agassi nog slechts directeur van een klein Israëlisch softwarehuis.
Een oud-Toptier-medewerker: "Als het Agassi's doel is de opvolger van Hasso Plattner te worden, dan zal hij alles in het werk stellen om dat te bereiken." Hij is in elk geval goed op weg.

R/3

Plattner staat bekend als de geestelijk vader van R/3; de software waarmee SAP de wereld veroverde. Kritiek op zijn kind viel hem moeilijk. Opmerkingen als zou de aanschaf van R/3 meteen de komst van een legertje consultants inluiden, wees hij van de hand. "Het is niet eenvoudig onze erp-software te implementeren, maar dat heeft veeleer te maken met het feit dat bedrijven over hun bedrijfsvoering moet nadenken. En vergeet niet dat consultants er ook belang bij hebben zo lang mogelijk bij een klant rond te lopen", weersprak hij kritische opmerkingen in die richting.
En hij schroomt dan niet met een stift op een whiteboard formules te kalken, organogrammen te schetsen en de positie van R/3-modules te onderlijnen. Gevraagd naar de openheid van SAP-programmatuur (een kwestie die pas de laatste jaren speelt) grijpt hij eveneens pen en papier om it-architecturen te tekenen waar menig consultant jaloers op zou zijn.
R/3 was niet alleen een opvallend staaltje van client/sever-automatisering van de backoffice; de software markeerde tevens de grote doorbraak naar de wereld. Was Zwitserland in 1984 met R/2 de springplank naar het internationale zakenleven, tien jaar later veroverde R/3 de Verenigde Staten. En daarmee ontwikkelt SAP zich tot een multinational waar een techneut zich moet bezighouden met de dagelijkse leiding.

Aan het roer

Analisten menen dat SAP er nu goed voor staat. Plattner kan met een gerust hart wat vaker zijn hobby uitoefenen en de strijd aangaan met degenen met wie hij op zakelijk niveau gedwongen was samen te werken. Larry Ellison, ceo van Oracle, is nog een van de weinigen die een groot softwarebedrijf in de jaren zeventig oprichtte en nog steeds aan het roer staat. Niet alleen van zijn onderneming, maar ook van een groot zeilschip. En daar ontmoeten de rivalen van weleer elkaar: in de poging winnaar te worden van regatta's.

 
Teus Molenaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-21T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.