SAP vergroot rol partners en gebruikers

Implementatie R/3 vertoont gelijkenis met systeemontwikkeling

Dit artikel delen:

Erp-leverancier SAP gaat dit jaar zijn nieuwe partnerstrategie Team SAP in Europa invoeren. Het Duitse bedrijf gaat met partners en gebruikers samenwerken in projecten om R/3 te installeren en te onderhouden. Samen met de versnelde implementatiemethodiek Accelerated SAP (Asap) moet dit tot kostenbesparingen van 30 tot 50 procent leiden.

Na de invoering ligt er volgens SAP een belangrijke rol weggelegd voor implementatiepartners. Beheer en optimalisatie van de bedrijfssoftware zijn in de gebruiksfase namelijk van groot belang. In augustus 1997 werd Team SAP al in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Door de nieuwe vorm van samenwerking en Asap nemen het aantal uren consultancy per installatie af. Volgens Henning Kagermann, lid van de Raad van Bestuur van SAP, zal dat echter geen problemen met de partners tot gevolg hebben. "In Amerika zijn de ervaring positief. Door de groeiende erp-markt en succesvollere implementaties hoeven partners niet bang te zijn voor daling van hun markt", aldus Kagermann tijdens een bijeenkomst voor pers en analisten in Bern.

Standaardaanpak

SAP profileerde zichzelf vorig jaar nog als productleverancier pur sang. Met deze beleidswijziging in de richting van leverancier van oplossingen, die geheel in lijn is met de tendens in de industrie, lijkt SAP toch enigszins in de wielen van zijn partners te rijden. Onderzoek wijst echter uit dat 90 procent van de partners in de Verenigde Staten tevreden zijn over het initiatief. Het Duitse softwarebedrijf wil in zijn eigen rol in de Team SAP-projecten de nadruk leggen op ondersteuning; de uitvoering laat het grotendeels over aan zijn partners.
Asap, de implementatiemethodiek waarmee in Nederland reeds zeven projecten mee zijn uitgevoerd, sluit nauw aan bij het Team SAP-concept. "Asap is de methodologie, Team SAP brengt alle producten, processen en mensen voor een R/3-systeem bij elkaar", aldus Kagermann. De methode bestaat uit een standaardaanpak en is vooral geschikt voor klanten die vrij nauwkeurig weten wat ze willen. Industriespecifieke modellen en een versie voor migratieprojecten maakt Asap breed inzetbaar. De hulpmiddelen uit Asap, die het invoeren van R/3 versnellen, variëren van eenvoudige spreadsheets voor projectbeheer tot geavanceerde dataconversietools.

Prille ervaringen

De initiatieven van Sap doen sterk denken aan de ontwikkelingen die zich de afgelopen tien jaar hebben afgespeeld op het gebied van systeemontwikkeling. Ook daar speelt het beheersen van het proces, waar alle implementatiestrategieën naar streven, een grote rol. "In het verleden hing het succes van een implementatie voor een groot deel af van de kwaliteit en de inzet van de mensen. Met de standaardisatie in Asap wordt het implementatieproces herhaalbaar", aldus Ute Buerkle, marketing-manager van Asap. 'Herhaalbare processen' is de eerste stap in het groeimodel van Humphrey, genaamd Capability Maturity Model (CMM). In dat model beschrijft hij de chaos die systeemontwikkeltrajecten, maar ook erp-implementatietrajecten, altijd heeft gekenmerkt. Het ontwerpen van een herhaalbaar proces is slechts de eerste stap om te komen tot procesbeheersing. De erp-industrie kan hier wellicht nog iets leren van de nog prille ervaringen van systeemontwikkelaars.
Team SAP doet vervolgens denken aan de ontwikkeling die SDM (Systems Development Methodology) gemaakt heeft. Vroeger was een automatiseringsproject afgelopen na oplevering van het product. Toen bleek dat onderhoud en evolutionaire ontwikkeling het leeuwendeel van de kosten van software bestreken, werd de gebruiksfase van het product ook tot SDM gerekend. Die fase 'gebruik en beheer' staat centraal in Team SAP.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-13T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.