Gates belooft samenwerking software

Sun uit kritiek op technische alliantie met Microsoft

Dit artikel delen:

Microsoft-topman Bill Gates heeft zijn bedrijf eind vorige week voorzien van een nieuwe missie: interoperabiliteit van de eigen software met die van derden. Gates meldde dit in een e-mail aan personeel en klanten.

  
Bill Gates wil een betere samenwerking van Microsoft-producten met software en hardware van andere leveranciers.
Dergelijke mails van Gates hebben tot op heden grote koerswijzigingen ingeluid. Zo was er in 1995 de erkenning dat internet wel degelijk van belang is, wat ertoe leidde dat Microsoft het roer omgooide. De vorige van deze mails verscheen drie jaar geleden toen Gates bepaalde dat beveiliging de hoogste prioriteit moet hebben. Die boodschap had onder meer als gevolg dat alle ontwikkelaars binnen Microsoft hun werk moesten neerleggen voor cursussen over veilig programmeren - onder meer om buffer overflows te voorkomen in plaats van later te patchen.
Deze lessen zijn in de praktijk gebracht met Service Pack 2 voor Windows XP en het aanstaande Service Pack 1 voor Windows Server 2003. Dit alles valt onder het initiatief Trusted Computing dat nog altijd loopt. Critici zien echter een groot gebrek aan vooruitgang, hoewel Microsoft benadrukt dat dit een lange-termijninitiatief is.

Heterogene software

De medeoprichter van Microsoft zegt nu toe dat zijn bedrijf er harder aan zal werken om zijn producten beter te laten samenwerken met software en hardware van andere bedrijven. "Onze industrie heeft de afgelopen jaren vele benaderingen beproefd om goed om te gaan met de heterogeniteit van software. De oplossing die consistent effectief is gebleken - en degene die ontwikkelaars heden ten dage het grootste succes oplevert - is een sterke verbondenheid aan interoperabiliteit", schrijft Gates.

Beveiliging voor overheden
Microsoft heeft vorige week een beveiligingsinitiatief gestart voor overheden. Overheidsinstanties die voor dit gratis samenwerkingsproject tekenen, krijgen vroege waarschuwingen voor beveiligingsdreigingen en voortijdige notificatie van aankomende patches. Die informatie mogen zij echter niet met derden delen. Daarnaast wil Microsoft samenwerken met overheden om de schade van aanvallen te beperken. Canada, Chili, Noorwegen en de Amerikaanse staat Delaware hebben zich reeds aangemeld voor dit zogeheten Security Cooperation Program (SCP).
De softwareleverancier zegt hiermee regeringen bij te staan in het aanpakken van beveiligingskwesties met betrekking tot zijn producten. SCP is in wezen een reactie op de ophef rond en zorgen over beveiligingsgaten in Microsoft-software. "Overheden hebben unieke behoeftes die we moeten aanspreken. Ze hebben ons tot in detail verteld wat die behoeftes zijn", verklaart directeur Giorgio Vanzini van Microsofts groep voor overheidscontacten.
Het nieuwe initiatief is een aanvulling op het bestaande Government Security Program, waarbij overheden broncode van Microsoft-software mogen inzien. Daar doen onder meer Groot-Brittannië, Finland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Turkije, Rusland, China en de NATO aan mee.
Ict-leveranciers hebben vaak de benadering gekozen van een complete oplossing, bestaande uit eigen - dan wel een beperkt bereik aan - producten. Veel software is dan ook geïntegreerd in pakketten die meerdere functies vervullen. Microsoft staat bekend om zijn integratie en de tactiek van omarmen en dan uitbreiden, op bedrijfseigen wijze (embrace and extend).
Gates stelt echter dat de krappe it-budgetten van nu bedrijven dwingen hun bestaande systemen beter te laten samenwerken. Enkele jaren terug zou er vooral geïnvesteerd zijn in meer software of zelfs compleet nieuwe software. Open source programmatuur vergroot volgens Gates alleen maar de complexiteit van het integratiewerk. De Microsoft-topman stelt dat de samenwerkingsdwang vanuit gebruikers samengaat met pogingen van ict-bedrijven om softwarestandaarden een hogere mate van compatibiliteit te geven. Hij verwijst naar de alliantie met Sun Microsystems als teken hiervan.
 
  
Sun-toptechneut James Gosling zegt dat de technische alliantie met Microsoft op sommige punten weinig voorstelt.

Wat de overeenkomst inhoudt

De voormalige aartsvijanden Microsoft en Sun sloten vorig jaar onverwacht een verstrekkende schikking die ook een technologische samenwerking omvat. Dit heeft tot op heden nog geen concrete resultaten opgeleverd. Sun-ceo Scott McNealy heeft al verklaard dat de voortgang moeizaam is.
Technisch topman James Gosling van Sun uitte vorige week kritiek op het interoperabiliteitsaspect van de alliantie. De ontwikkelaar, schepper van onder meer Java, liet zijn twijfels horen op een ontwikkelaarsbijeenkomst in Sydney (Australië). "We proberen nog steeds te bepalen wat die overeenkomst precies inhoudt. Op sommige niveaus betekent het steeds minder; het wordt minder relevant." Hij stelt dat de overeenkomst erg lijkt op wat de Europese Commissie oplegt aan Microsoft in de Europese antitrustzaak.

Identiteitsbeheer

Toch is de alliantie geen lege geste. Gosling geeft aan dat de twee hecht samenwerken op het gebied van identiteitsbeheer, waar tot op heden Microsofts Passport en het door Sun opgezette Liberty Alliance tegenover elkaar stonden. "We proberen adapters te maken die verbindingen leggen tussen de manier waarop Microsoft de dingen doet en de manier waarop de rest van de wereld dingen als e-mailprotocollen doet."
De overeenkomst geeft Sun toegang tot bedrijfseigen informatie over en specificaties van Microsofts software. "Daarmee mogen we onze eigen software maken of verbeteren", legt Gosling uit. Het is Sun echter niet toegestaan die informatie weer met anderen te delen. Hij noemt het open-sourceproject Samba als voorbeeld. Gosling waarschuwt ook voor de Amerikaanse DMCA (Digital Millennium Copyright Act) en soortgelijke wetgeving in andere landen. Die biedt ict-leveranciers de mogelijkheid reverse engineering van hun producten te bestrijden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker