Overname Numetrix legt flink beslag op JD Edwards

Erp-leverancier leunt zwaar op partners

Dit artikel delen:

De overname van Numetrix voor tachtig miljoen dollar heeft erp-leverancier JD Edwards vorig jaar bijna in de rode cijfers gebracht. Het aanpassen van de objectgeoriënteerde software voor supply chain management (csm) van Numetrix met het eigen erp-systeem bleek moeilijker dan verwacht. Inmiddels is in de praktijk gebleken dat de geïntegreerde software het mogelijk maakt snel applicaties te bouwen voor elektronische handel.

Daarmee krijgt chief executive officer Doug Massingill toch een voldoende. Zijn beleid is erop gericht via allianties en selectieve overnames door te dringen in de elektronische handel. Het afgelopen jaar sloot hij daartoe onder andere samenwerking af met Siebel (software voor relatiebeheer) en Ariba (inkoopsoftware). "De tijd dat je als softwareleverancier alles zelf moet hebben is voorbij. Het is veel doelmatiger om samen te werken", stelt Massingill. Vorig jaar mei nam JD Edwards Numetrix over. Het koppelen van de software voor het besturen van de totale logistieke keten van Numetrix aan het erp-systeem One World moest succes brengen in de elektronische handel. De financiële wereld reageerde gereserveerd. Vergelijkbare pogingen van Baan en Peoplesoft om via de overname van een bedrijf in supply chain management door te dringen in elektronische handel, liepen op niets uit doordat de software moeilijk bleek te integreren. Bij JD Edwards lijkt dat wel te lukken omdat de software van de onderneming en die van Numetrix werkt op basis van objecten en daardoor beter op elkaar aansluiten.

Klanten

Massingill geeft toe dat de integratie van Numetrix een zwaar beslag heeft gelegd op zijn bedrijf. "Het overnemen van een bedrijf in onze branche is een hele kunst. Niet alleen moeten de producten op elkaar aansluiten. Het belangrijkste is dat er geen mensen weglopen, want dan verlies je ook klanten. Nu we ruim een half jaar verder zijn, kunnen we concluderen dat de overname wel veel heeft gekost, maar dat we van onze zesduizend klanten er geen een zijn kwijt geraakt."
Over het modewoord ASP (applicatie dienstenaanbieder) heeft Massingill een genuanceerde mening. "Over vijf jaar halen we wellicht 10 tot 15 procent van de omzet via dit model. Maar voorspellen in onze branche is moeilijk, want de markt verandert zo snel. Daarom zou de groei via ASP onverwacht veel sneller kunnen gaan."
Willem Vaessen, directeur van de Numetrix divisie in Duitsland, bevestigt dat de overname door JD Edwards niet heeft geleid tot het weglopen van klanten. Maar hij stelt dat het nog wel even zal duren voordat de integratie van de Numetrix software met One World optimaal is. "Bij Numetrix heeft het ook twee jaar geduurd voor de software voor het beheer van de logistieke keten voldoende robuust was. Dat is niet zo vreemd, want dit is ingewikkelde software die in de praktijk vaak aanpassing behoeft aan specifieke branches." De eerste fase van de technische integratie is volgens Vaessen vorig jaar afgerond. Nu is men volop bezig om de modules verder op elkaar af te stemmen.

Snel bouwen

Het Nederlandse Internetbedrijf Nedstat besloot eind vorig jaar over te gaan op One World. Nedstat levert software voor het meten van het bezoek aan homepages en websites. Inmiddels gebruiken meer dan 500.000 mensen één van de producten van het bedrijf dat drie jaar geleden werd opgericht. Het hoofdkantoor in Diemen en de vestiging in New York werken al met het systeem. Controller Pieter Oosthoek legt uit waarom hij voor de software van JD Edwards koos. "Wij willen in oktober naar de beurs. De investeerder die ons daarbij helpt stelde als eis dat onze boekhouding dagelijks inzicht geeft in de bedrijfsvoering. Tot die tijd deed een secretaresse de boekhouding erbij. Met One World hebben we online inzicht in ons reilen en zeilen. De implementatie van het systeem werkte feilloos binnen tweeënhalve maand. Het aansluiten van nieuwe vestigingen in Frankfurt, Parijs, Stockholm en Londen zal ook vrij eenvoudig verlopen, zodat de beursgang in oktober mogelijk moet zijn."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-11T00:00:00.000Z Wim Amerongen