Peoplesoft voor de rechter gesleept

Erp-leveranciers beschuldigd van misleidende cijfers

Dit artikel delen:

Amerikaanse aandeelhouders hebben een aantal rechtszaken aangespannen tegen erp-leverancier Peoplesoft. Zij beschuldigen het bedrijf ervan misleidende informatie te hebben gegeven rond de financiële resultaten.

Dat niet alleen het Nederlandse Baan Company te kampen heeft met financiële tegenslag en boze aandeelhouders, bewijzen de perikelen rond het Amerikaanse Peoplesoft, een specialist in human resources toepassingen en tot voor kort hardst groeiende erp-leverancier.
Directeur Arjen Koonings van Peoplesoft Benelux is ervan overtuigd dat er geen enkele grond is voor de aanklacht van de advocaten van de aandeelhouders. Volgens Koonings heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC, de Securities and Exchange Commission, met terugwerkende kracht een aantal regels veranderd waar meer softwarebedrijven last van ondervinden. "De aanklachten hebben geen enkel effect op de Benelux-organisatie", stelt de directeur gerust.

Niet tevreden

Vorige week maakte Peoplesoft tegenvallende financiële resultaten bekend. De winst over het vierde kwartaal kwam uit op veertig miljoen dollar, gelijk aan de winst vorig jaar, en stemde de financiële wereld niet tevreden. Peoplesoft kondigde prompt een reorganisatie aan waarbij 430 banen moeten verdwijnen. Dit komt overeen met 6 procent van het personeelsbestand.
Op het moment dat Peoplesoft de resultaten bekendmaakte, beschuldigde het advocatenkantoor Weiss & Yourman de erp-leverancier van het geven van misleidende informatie over de financiële resultaten en diende een aanklacht in. Het bedrijf zou tussen 4 februari 1997 en 28 januari 1999 financiele regelgeving hebben overtreden. Juristen van het kantoor Faruqi & Faruqi diende een vergelijkbare aanklacht in. In het laatste geval gaat het om een zogenoemde class action lawsuit, een rechtszaak namens een aantal aandeelhouders waarbij andere gedupeerden zich kunnen aansluiten. Het kantoor spreekt over 'onjuiste boekhoudmethoden voor ontwikkelkosten in verband met bepaalde acquisities.' Nadat de reorganisatie en de rechtszaken openbaar werden gemaakt, zakte de beurskoers van het geplaagde Peoplesoft met 12 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-05T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.