Corel wil 'de onderneming' binnendringen

Partners gaan xml-oplossingen aan de man brengen

Dit artikel delen:

De Canadese softwarebouwer Corel heeft zijn kaarten gezet op xml-gereedschappen. De aankoop van Softquad april vorig jaar levert producten op waarmee de fabrikant 'de onderneming' betreedt. Voor dit nieuwe werkveld is de hulp van partners hard nodig.

  
Phill Barratt, business development manager XML Content Solutions Emea bij Corel: "Vooral in de geneesmiddelen- en financiële sector is sprake van een xml-gekte."
De grafische pakketten Coreldraw en Ventura, en de suite met kantoorapplicaties van Wordperfect zijn Corels bekendste producten. Die worden niet alleen door consumenten, maar ook binnen ondernemingen gebruikt. Echter niet in die mate dat ict-afdelingen zich daar erg druk om hoeven te maken.
In vieren
Toen Softquad het nog uitbracht was Xmetal 3 een geheel. Corel heeft het opgesplitst in vier delen. Eindgebruikers kregen met versie 3 veel ontwikkelfunctionaliteit, die ze niet benutten.
Xmetal 4 bestaat uit de component Author voor eindgebruikers die geldige xml-documenten willen maken met het gemak van een tekstverwerker. Zij krijgen dan ook geen coderingen te zien, tenzij ze dat willen. Met Xmetal for ActiveX kunnen ontwikkelaars een omgeving maken waarbinnen xml-documenten te creëren zijn. Deze omgeving is in te passen binnen elke Windows-applicatie met ActiveX-toepassing, inclusief webbrowsers.
Xmetal Developer is een centrale ontwikkelomgeving om Xmetal-applicaties te maken en aan te passen. De programmatuur is ontworpen als een plug-in voor Microsoft Visual Studio.Net, zodat programmeurs met script-, com- en dom-vaardigheden er ook mee kunnen werken.
Xmetal Central biedt centraal beheer van alle xml-modificaties, zoals gepersonifieerde instelling via dtd's, style sheets, scripts en templates. Dit is mogelijk, met gebruikmaking van Soap, via een webdienst.
Dat is anders met de nieuwe productlijn Xmetal die deze maand is aangekondigd. Het product is oorspronkelijk ontwikkeld door Softquad, dat voor 36 miljoen dollar door Corel gekocht is. Aanvankelijk zagen analisten de aankoop als een logische stap om de programmatuur binnen de Office-suite van xml-mogelijkheden te voorzien. Dat moge zo zijn, maar Softquad heeft veel meer in huis. Namelijk Xmetal, een xml-editor die in testen minstens even goed scoort als XML Spy van Altova, die vorige week ook een nieuwe versie, 5.3, lanceerde.

Groeimarkt

De creatie en het beheer van xml-documenten vertegenwoordigen een enorme groeimarkt waar Corel gretig op inhaakt. Volgens IDC groeit de markt voor xml-ontwikkelgereedschappen van 2002 tot 2006 jaarlijks met 41,5 procent en komt hij wereldwijd uit op 395 miljoen dollar omzet in 2006.
Susan Funke, IDC-analiste voor Java en xml: "Me wil bestaande inhoud van documenten gebruiken en nieuwe documenten voor het web maken. Daardoor stijgt de vraag naar schrijfgerei dat in staat is inhoud te personaliseren, en verschillende mediakanalen te gebruiken. Bovendien moet het bijdragen aan het beheer van enorme hoeveelheden tekst, beeld en geluid."
De bevindingen van IDC zijn neergelegd in diens rapport Worldwide XML Development Tools Software Forecast, 2002 - 2006.

Partners

Phill Barratt, business development manager XML Content Solutions Emea bij Corel, onderschrijft de grote behoefte aan ontwikkel- en beheergereedschappen voor xml-documenten. "Vooral in de geneesmiddelen- en financiële sector is sprake van een xml-gekte", meent hij.
Corel heeft Xmetal, dat tot en met versie 3 een compact geheel was, uit elkaar gehaald in programmatuur voor (thuis)gebruikers en ontwikkelaars. Voorts is er een module om ActiveX te koppelen aan xml, waardoor de documenten binnen een browser zijn op te halen en te bewerken. Ten slotte brengt Corel Xmetal-Central voor het beheer van dtd's (document type definition), css (cascading style sheets), xslt (beschrijft hoe een xml-document moet worden vertaald naar een document met een andere structuur) en macrobestanden.
Met deze software gaat Corel naar de grote ondernemingen. "Bij een klein bedrijf maakt het niet zo veel uit of er voorgedefinieerde documenten zijn, maar bij de grotere is dat nu al schering en inslag." Met Xmetal-Developer hoopt Corel kans te maken bij ict-afdelingen en softwarehuizen. De laatste kunnen de programmatuur gebruiken om zelf applicaties voor verticale branches te ontwikkelen. Hiervoor zijn partners nodig. Cgey, EDS, Novadoc, Portalyx en Tridion hebben belangstelling.

 
Teus Molenaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.