Analysesoftware 'traag en onbetrouwbaar'

'Bekende Olap-producten halen doelstelling niet'

Dit artikel delen:

Analysesoftware is langzaam en de pakketten van bekende fabrikanten als Sap, Business Objects en Cognos presteren slechter dan die van minder bekende leveranciers. Dat concludeert Olap-deskundige Nigel Pendse na onderzoek bij een kleine drieduizend gebruikers in 63 landen.

Geld maakt niet gelukkig
Olap-projecten waarvan de licentiekosten tussen de vijftigduizend en een miljoen dollar bedragen, slagen bijna allemaal in hun doelstelling, concludeert Olap-deskundige Pendse. Hij ondervroeg een kleine drieduizend gebruikers en niet-gebruikers over hun ervaringen met analysesoftware.
De prestaties werden 'veel slechter' wanneer meer of minder geld voor olap werd neergeteld. Het behalen van zakelijk voordeel (zoals meer winst of minder kosten) werd het meest gerealiseerd bij die projecten waarvan de licentiekosten honderd- tot vijfhonderdduizend dollar bedroegen.
Het is het derde jaar dat Pendse en Survey.com de vragenlijsten rondstuurde. Uit het toenemende aantal respondenten - van 2236 in 2002 naar 2897 in 2003 blijkt dat de interesse in de mogelijkheden van onderzoeksoftware groeit. "Gangbaar is het nog niet. Meer dan de helft van de deelnemers heeft er geen ervaring mee."
Het gebruik van analysesoftware, ook wel bekend als olap, (on-line analytical processing), heeft ontegenzeggelijk voordelen. Rapporten zijn sneller klaar, en de beleidsbeslissingen zijn beter. Of met deze applicaties ook hogere omzetten of lagere kosten behaald worden, is echter veel minder duidelijk. Het toepassen van Olap leidt vrijwel nooit tot een reductie van de aantallen medewerkers.

Bedrijfspolitiek

De belangrijkste problemen rondom dit type software worden veroorzaakt door de gebruikers, stelt Pendse in zijn rapport dat afgelopen november verscheen. Dat komt door 'bedrijfspolitieke spelletjes', die door 20 procent van de respondenten worden opgevoerd als meest voorkomende probleem. Daarnaast speelden vooral administratieve problemen (14 procent) en gebrek aan belangstelling van gebruikers (12 procent) olap-toepassingen parten.
Olap kampt ook met puur technische mankementen. 'Het duurt te lang voor een zoekopdracht klaar is', klaagt één op de zes gebruikers. Bijna 10 procent meldt de toepassing onbetrouwbaar te vinden. "We constateren een onwelkome toename van die klacht", aldus Pendse. Desondanks zijn de meeste gebruikers wel tevreden met hun olap-toepassing. Zo'n 65 procent geeft aan dat de toepassing grofweg de gestelde doelen haalt. Bijna alle gebruikers zouden het op meer bedrijfsterreinen willen toepassen, zegt Pendse.
Minder positief is het onderzoek voor de bekende leveranciers. Volgens het onderzoek slagen producten SAP BW, Business Objects en Cognos Powerplay er het minst in om er zakelijk voordeel te bewerkstelligen. Gebruikers van Microsoft Analysis Services (bovenop SQL Server) en Hyperion Essbase hebben dat probleem vooral met de client-toepassing van Crystal (sinds een maand onderdeel van Business Objects).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-23T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.