Generale Bank voorspelt gouden toekomst voor Baan Company

'Omzet groeit dit jaar weer 80 tot 100 procent'

Dit artikel delen:

Baan Company zal in staat blijken de omzet dit jaar weer met 80 tot 100 procent te verhogen. Op de langere termijn gaat de Gelderse hightech-onderneming het veel beter doen dan de snel groeiende sector van software voor 'enterprise resource planning'.

Dit stelt de Generale Bank, voorheen CLN Oyens & Van Eeghen, in een analyse van het aandeel Baan. De effectenafdeling van de bank noemt de marktpositie uitstekend, terwijl het innovatie-vermogen superieur is. De komende twaalf maanden kan het aandeel-Baan een prijsniveau van 84 gulden bereiken. De koers bewoog zich het afgelopen jaar tussen 32,50 en 70,20 gulden. De huidige koers is ongeveer 60 gulden.
In het derde kwartaal van 1996 boekte Baan voor de zesde achtereenvolgende keer een record-resultaat. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder steeg de omzet met 80 procent tot 166 miljoen gulden. De nettowinst verdrievoudigde tot 15,8 miljoen gulden. Dit in tegenstelling tot de grote concurrent Sap, die over het derde kwartaal een tegenvallende groei van winst en omzet moest melden.

'Tools' goedkoper

De markt voor bedrijfsbrede planningssoftware zal blijven groeien, aldus de Generale Bank. Dit geldt met name in het segment waarin Baan actief is. Vroeger was het gebruik van deze hulpmiddelen uitsluitend voor de grootste ondernemingen weggelegd vanwege de hoge kosten. Maar deze kosten zijn omlaag gegaan. Daardoor komen deze 'tools' ook binnen het bereik van de kleine en middelgrote ondernemingen. Baan is de enige leverancier die zich richt op alle drie categorieën. In deze markt die wereldwijd gaat verdubbelen van 7,1 miljard gulden naar ruwweg 13,5 miljard gulden in 1999, zullen de middelgrote opdernemingen voor de meeste groei zorgen.
Triton en innovatie zijn volgens analist Marcel Dekker van de Generale Bank de geheimen achter het succes van Baan. Triton is een geïntegreerde oplossing. Deze software stelt zowel assemblage-bedrijven als toeleveranciers van onderdelen in staat hun bedrijfsprocessen op een nieuwe leest te schoeien en sneller veranderingen door te voeren. Baans totaalpakket van open, client/server-produkten maakt 'just-in-time' produktie mogelijk. Het vergemakkelijkt de order-verwerking, distributie- en transport-planning en de financiële afhandeling.
Het opnieuw inrichten van bedrijfsprocessen, de 'business reengineering', vereist veel flexibiliteit. Volgens Marcel Dekker is de Triton-familie van applicaties en software-gereedschappen buitengewoon flexibel. Vanwege de modulaire opbouw kan de software gemakkelijk meegroeien met de onderneming. Triton zou ook gemakkelijk en snel zijn te implementeren. Vooral in de auto-industrie waar felle concurrentie heerst, is dat een belangrijk aspect.

Onafhankelijk

Volgens de Generale Bank is het grootste voordeel echter dat Triton op elk platform draait, onafhankelijk van de databestanden, hardware of besturingssystemen. Baans innovatieve vermogen leidt tot een voortdurende stroom verbeteringen en uitbreidingen. Zoals bekend werkt Baan samen met Microsoft. Onlangs wist Baan als enige aanbieder van software voor 'enterprise resource planning' een certificatie van Microsoft te bemachtigen.
De bank noemt Baan nog steeds ondergewaardeerd ondanks de hoge koers/winst-verhouding. Vergelijking met andere ondernemingen is moeilijk. In Nederland bestaat er geen tweede onderneming waarmee Baan op één lijn is te stellen. Alleen de voornaamste concurrent, het Duitse Sap, kan als voorbeeld dienen. Dan is een aandelenkoers van 80 gulden voor Baan realistisch.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-17T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.