Waardige Exchange-vervanger

Test Kerio MailServer 6

Dit artikel delen:

Eén van de redenen waarom Microsoft Exchange zo populair is, is zijn veelzijdigheid. Het is echter een mastodont van een programma, met een verre van eenvoudig beheer. Dan zijn er nog de te betalen licenties... Vandaar dat bedrijven wel geïnteresseerd zijn in een alternatief. Kan Kerio dat met zijn MailServer 6 bieden?

Microsoft Exchange is een waar manusje-van-alles. Behalve de verwerking van e-mail biedt Exchange ook toegang tot nieuwsgroepen en groupwarefaciliteiten met een gemeenschappelijke agenda, takenlijst, contacten en publieke berichtenmappen. Qua functionaliteit komt u zeker niets tekort. Waarom zou u dan geïnteresseerd zijn in een alternatief? Exchange is groot en wordt bij iedere nieuwe versie nog omvangrijker en veeleisender, net als Windows zelf. Bovendien zijn de aan Microsoft verschuldigde licenties niet bepaald goedkoop. Langs de andere kant bleek Exchange met zijn GUI-beheer een ware verademing voor netwerkbeheerders die de ingewikkelde tekstconfiguratiebestanden van Unix-systemen gewend waren.

Over de jaren heen zijn er wel meer bedrijven geweest die mailservers voor Windows (en uiteraard ook voor Linux) op de markt gebracht hebben. Die hadden echter geen van alle de volle functionaliteit van een Exchange-server. Mogelijk deden ze e-mail, maar geen nieuwsgroepen en geen groupwarefunctionaliteit. Of wel gedeelde berichtenmappen maar geen agenda, kalender of takenlijst. Pas recentelijk beginnen onder Linux mailservers te verschijnen die niet alleen een grafisch beheer hebben, maar ook de volle functionaliteit van een Exchange-server bieden, tot en met connectoren voor Outlook-clients toe. Dus was het duidelijk een kwestie van tijd voor zulke alternatieven ook onder Windows zouden opduiken.


Kerio

Het Amerikaanse bedrijf Kerio Technologies is bij ons vooral bekend van hun firewallsoftware, maar ze hadden dus ook al een tijdje een mailserver op de markt. Tot dusver bood die echter geen groupwarefunctionaliteit en dat is met ingang van versie 6 wel het geval. Naast e-mail en nieuwsgroepen kunnen gebruikers voortaan ook hun berichten, contacten, agenda’s en takenlijsten met elkaar delen. Daarmee, zo zegt Kerio, is deze MailServer direct inzetbaar als vervanger van Microsoft Exchange. Het enige wat er niet in zit en in Exchange wel, is een IM-dienst (Instant Messaging). Als u die functionaliteit wenst, zult u dus een IM-server van een derde partij moeten aanschaffen en installeren.

Een gebruiker kan net zoals bij Exchange op meerdere manieren met de MailServer werken. Een gewone POP3-mailclient, een IMAP4-client, er is een webinterface en Kerio zorgde ook voor een Outlook Connector waarmee u Microsoft Outlook kunt laten samenwerken met de Kerio MailServer alsof het een Exchange-server is. Als u al een Exchange-server hebt draaien en wil overstappen naar de Kerio MailServer, dan biedt Kerio u een migratietool waarmee u alle post, gebruikersgegevens, mappen (zowel privé als publiek), agenda’s, contacten en takenlijsten kunt overzetten naar de Kerio MailServer. Deze tool installeert en draait u op de Exchange-server. Een groot pluspunt van de Kerio MailServer is dat hij ook op andere platformen dan Windows kan draaien: Linux en MacOS X. Kerio rept niet over Solaris, maar dat zou moeten kunnen aangezien Solaris tegenwoordig ook Linux-code ondersteunt.


Beheer

Kerio MailServer kan beheerd worden via een webinterface of met een administratieconsole. Met de administratieconsole kunt u meerdere MailServers bedienen en u kunt een favorietenlijst van deze servers aanleggen voor snelle beheertoegang tot ettelijke Kerio MailServers. Kerio heeft de beheerinterface supereenvoudig gehouden. Links is er een boomstructuur met alle menuopties en rechts het grote detailpaneel. Het beheermenu telt vier hoofdonderdelen: configuratie, domeininstellingen, status en logboeken. Configuratie gaat over de meer technische instellingen van de mailserver zelf terwijl ‘domeininstellingen’ verwijst naar gegevens in verband met gebruikers, gebruikersgroepen, aliassen en mailinglijsten. Status geeft informatie en overzichten, inclusief statistieken met taartgrafieken. Logboeken omvat ook specifieke logboeken voor gevonden virussen en spam, en andere waarschuwingen.

U kunt een licentie van Kerio MailServer kopen inclusief ingebouwde McAfee antivirussoftware, maar daarnaast kunt u zelf nog een externe antivirusengine aanschaffen en door de MailServer laten gebruiken. Kerio ondersteunt Grisoft AVG, Alwil avast!, CA eTrust AntiVirus, NOD32, Sophos Antivirus, Symantec Antivirus en VisNetic Antivirus. In dat geval moet u wel zelf zorgdragen voor het automatisch bijwerken van de antivirusdatabase. Kerio heeft alleen voor de ingebouwde antivirusengine van McAfee instellingen in het beheer van de MailServer opgenomen. Kerio MailServer voorziet ook in een ingebouwd spamfilter en bijlagefilter.


Gebruik

Voor gebruikers die werken met Outlook en Exchange gewend zijn, verandert er vrijwel niets. De gebruikersinterface ziet er namelijk exact hetzelfde uit en het programma gedraagt zich alsof het met een Exchange-server aan het babbelen is, terwijl het dus in feite met de Kerio MailServer werkt.

Wat er wel volledig anders uitziet is de webinterface. Exchange heeft die ook, maar de webinterface van Kerio blijkt een stuk sneller te werken. Kerio behield het bekende drie-venstersysteem en vanuit de webbrowser kan zelfs met klikken en slepen gewerkt worden. De in de webinterface beschikbare functionaliteit is exact dezelfde als die van de Outlook-client. Ook het instellen van een verlof- of vakantieboodschap kan probleemloos vanuit de webinterface.

Conclusie

Kerio brengt met de MailServer 6 een echte vervanger voor Exchange (zonder instant messaging dan wel) op de markt. Het beheer vinden we stukken beter gedaan dan bij Exchange en voor de gebruikers is er zo goed als geen verschil te zien. Zeer zeker het bekijken waard!

Productinfo

Product: Mailserver 6

Producent: Kerio Technologies Inc., USA; www.kerio.com

Leverancier: BIT bv, Ede; tel. 0318 648 688; www.bit.nl en www.kerio.nl/kms

Adviesprijs (excl. btw): vanaf 449 euro (20 gebruikers incl. Outlook Connector en Exchange Migratie Tool) of vanaf 699 euro (idem, maar met ingebouwde McAfee Antivirus)

Systeemvereisten: pc met 500 MHz cpu en 256 MiB RAM en met Windows 2000/XP/2003, Red Hat Linux 9.0 of hoger, Novell SuSE Linux 9.0 of hoger; Apple Mac OS X met G4 of G5, 256 MiB RAM en Mac OS X 10.2 Jaguar of hoger

De kern

* Kerio MailServer 6 kan Microsoft Exchange Server vervangen.

* Er is geen Instant Messaging, maar wel antivirus en antispam, inhoudsfiltering en een veel beter beheer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-17T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.