Semantisch web moet SOA ontginnen

Standaardcatalogus voor herbruikbare componenten breekt infrastructuur open

Dit artikel delen:

Bij een grote implementatie van een service oriented architecture zijn duizenden applicaties betrokken. Hoewel het semantisch web goed gereedschap biedt om deze software geautomatiseerd te ontsluiten, kiezen veel soa-leveranciers voor eigen formaten en oplossingen.

Als je naar de toepassing van het semantisch web bij het zoeken naar informatie kijkt, dan heeft deze technologie veelbelovende mogelijkheden in zich”, zegt Jeroen Wester, consultant van de specialist in zoeksoftware Aduna. “Door de toevoeging van metadata aan ongestructureerde informatie hebben gebruikers extra navigatiemiddelen tot hun beschikking om informatie sneller te vinden”, vervolgt hij. Het semantisch web gebruikt rdf (resource description framework) als metadatamodel, waarmee de inhoud van webpagina’s in de vorm van onderwerp-gezegde-voorwerpuitdrukkingen meer betekenis te geven is. Aduna, dat zijn zoeksoftware onder open source licentie ter beschikking stelt, werkt nauw samen met ict-dienstverlener Everett, die de Aduna-software gebruikt om in portal-omgevingen de navigatie- en zoekfunctionaliteit te realiseren.

Wachten

Peter Valkenburg, cio van Everett, stelt dat rdf goede mogelijkheden biedt om soa-omgevingen toegankelijker te maken. “Rdf speelt nu een bescheiden rol, omdat het in veel software en toepassingen nog niet ondersteund wordt. In Internet Explorer bijvoorbeeld zit rdf net onder het maaiveld. Het is jammer dat bedrijven wachten totdat er een nieuwe versie komt waarin het semantisch web wel verwerkt is. Het semantisch web heeft service oriented architectures namelijk heel wat te bieden”, zegt Valkenburg.

Het semantisch web is primair bedoeld om computers, informatie en toepassingen beter aan elkaar te koppelen. “Een metadatastandaard als rdf kan aangeven waar herbruikbare softwarecomponenten zich bevinden en wat ze precies doen. Met die metadata hoef je dus als mens niet meer alle software door te akkeren. In een service oriented omgeving is deze metadata hard nodig om een servicetoepassing te kunnen vinden en het geheel van services zijn werk te laten doen. Dit brengt de belofte van computersystemen die zelfstandig met elkaar samenwerken een stap dichterbij.”

Het valt op dit moment niet mee om zo’n catalogus van herbruikbare softwareproducten en diensten op te nemen in een infrastructuur, omdat lang niet alle leveranciers rdf omarmd hebben. “Er is een grote interesse om rdf op deze manier in soa-software toe te passen. Alle leveranciers onderschrijven dat een standaardbeschrijving van soa-componenten nodig is. De toepassing is nu alleen nog bescheiden”, aldus Valkenburg. Een softwareleverancier als SAP gebruikt nu nog bedrijfseigen formaten om services in zijn systemen te beschrijven. IBM en Oracle zijn al wat verder. De10g database van Oracle ondersteunt rdf. IBM heeft ondersteuning ingebouwd in de zoekmachinesoftware Grand Central. Koploper is Adobe die al zijn software vergaand beschrijft met rdf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.