Cens lijkt definitief ten einde

Batig saldo opgeheven gebruikersvereniging naar goed doel

Dit artikel delen:

De gebruikersvereniging van het softwarepakket Cens is opgeheven. Alle gebruikende woningbouwcorporaties zijn op vervangende pakketten overgestapt. Het overgebleven saldo van tienduizend euro is overgemaakt aan twee goede doelen.

Cens is in 1985 op de markt gekomen en komt uit de Philips-hoek, vertelt Peter Verhoeven, voormalig voorzitter van de 'gebruikersvereniging automatisering van woningbeheerinstellingen met IA-Cens programmatuur'. De software werd ontwikkeld door Cosys, draaiend op Philips-computerapparatuur. De Cens Software Groep kwam begin 1999 in handen van Inter Access. Die it-dienstverlener had ambities op de corporatiemarkt want het nam in 2001 tevens Nccw-Casa over, de grootste woningbouwautomatiseerder.
Die overname pakte niet goed uit voor Cens, omdat alle aandacht uitging naar Nccw. "Net op het moment dat Cens over zou gaan op webtoepassingen, werd voorrang gegeven aan de nieuwbouw bij Nccw, zegt Verhoeven. "Jammer genoeg werd Cens niet meer doorontwikkeld."
Dubbel zo jammer, omdat de overgang bij Nccw van het verouderde BIS, het bedrijfsinformatiesysteem voor woningbouwcorporaties, naar het moderne Britse pakket First Housing faliekant mislukte. Het zorgde uiteindelijk voor een breuk tussen Inter Access en dochter Nccw: het moederbedrijf trok zich terug uit corporatieland en Nccw kwam in 2004 weer op eigen benen te staan. Voor Cens veranderde er weinig: de nieuwe directie beschouwde het pakket als een erfenis uit het verleden. Verhoeven: "Het waren ook twee verschillende werelden: klanten die Cens gebruikten, deden alles zelf: zij hadden de software in eigen beheer in huis. Voor Nccw-klanten daarentegen draait de software op het rekencentrum van Nccw: die beheert alles op afstand."
Nccw besloot de ondersteuning van Cens eind 2006 te beëindigen. Woningcorporaties die het pakket nog gebruikten, moesten op zoek naar een alternatief. De gebruikersvereniging hief zich eind 2007 op. Na aftrek van de laatste kosten bleef een batig saldo van tienduizend euro over. Dat is geschonken aan twee goede doelen die een relatie hebben met volkshuisvesting: de stichting Thomashuizen en Sydion, beide actief op het gebied van huisvesting voor verstandelijk gehandicapten.

Overstappen

Verhoeven schat in dat de laatste jaren zo'n veertig à vijftig corporaties zijn overgestapt. Hij weet niet precies waar organisaties voor gekozen hebben, maar de grote winnaar is volgens hem Itris. Bij dit relatieve jong softwarebedrijf in corporatieland werkt een aantal ex-medewerkers van Cens. Verder weet hij dat corporaties gekozen hebben voor Databalk en SG Automatisering. "Nee, amper voor Nccw, want bij Cens-klanten overheerste een anti-Nccw-sentiment." De oud-voorzitter werkt bij SvtTiel (Stichting Volkshuisvesting Te Tiel). Samen met een paar andere corporaties uit het Rivierenland (voornamelijk Nccw-gebruikers) is SvtTiel overgestapt naar Itris. "Goede software, alleen moet de vastgoedregistratie nog worden uitgebouwd."
Volgens Verhoeven betekent het opheffen van de gebruikersvereniging niet dat er nergens meer Cens-software draait. "Wij gebruiken zelf nog steeds een Cens-programma voor de meerjarenbegroting. Die functionaliteit werkt prima." Al stelt hij wel dat dit alleen kan omdat deze software net als de Itris-software in een Citrix-omgeving kan draaien, en zo nog enigszins ondersteund kan worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-25T02:13:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.