Bedrijfsapplicaties: feiten en cijfers

Dit artikel delen:

Onderzoeksbureau MarketCap heeft in samenwerking met ict-vakblad voor het indirecte kanaal CRN een marktanalyse gedaan van de markt voor bedrijfssoftware. In totaal zijn er vier software-onderdelen onderzocht: financiële/erp-applicaties, crm-applicaties, BI-applicaties en hrm-/salarisverwerkingsapplicaties.


Financiële/erp-applicaties

Praktisch iedere mkb-organisatie met 20 of meer werknemers beschikt over een financiële of erp-applicatie. Dit kan echter zowel in-house zijn als een SaaS- of hosted variant. Hiermee verschilt het mkb anno 2010 niet meer van de zogenaamde grootzakelijke markt.

Crm-applicaties

Crm-applicaties zijn bij ruim de helft van de mkb-organisaties in gebruik. Een groot gedeelte van deze applicaties is maatwerk, waarbij opgemerkt dient te worden dat dit maatwerk soms het niveau van een spreadsheet nauwelijks ontstijgt. De toename van crm-gebruik binnen het mkb is verder te danken aan het grote aanbod van SaaS-achtige crm-applicaties.

BI-applicaties

Business intelligence en het mkb lijken nogal ver van elkaar af te staan, maar qua gebruik van BI-applicaties blijkt dit nogal mee te vallen. Circa 40 procent van de bedrijven in het mkb zegt een BI-applicatie in huis te hebben. De BI-applicaties verschillen echter sterk; dit gaat van MS Excel tot Cognos en SAP.

Hrm-/salarisverwerkingsapplicaties

Voor personeelzaken of salarisverwerking heeft circa 70 procent van de mkb-organisaties een specifieke applicatie in gebruik. Bij een significant deel van deze gebruikers gaat het echter om een systeem van een salarisverwerkingsorganisatie waarop ingelogd kan worden. Vergaande hrm-systemen komen we veel minder tegen binnen het mkb.

MarketCap

Alfred den Besten is managing director van MarketCap International. MarketCap International is een organisatie voor market intelligence en marketingadvies voor de it- en telecom-sector in West-Europa.

Alle informatie is afkomstig uit de Enterprise Applications-onderzoeken die in november 2010 afgerond zijn. De gegevens werden verzameld in de periode september-oktober 2010.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is helaas redactioneel een klein foutje gemaakt m.b.t. de datum (actualiteit) van deze onderzoeken. Alle informatie is afkomstig uit de "Enterprise Applications" surveys welke in november 2010 afgerond zijn (data verzameling september / oktober 2010).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-22T15:24:00.000Z Alfred den Besten
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.