Jurisprudentie steun in de rug van Microsoft

Dreigementen volgens jurist onvoldoende voor veroordeling

Rechter Thomas Jackson zal Microsoft niet aansprakelijk stellen voor de woorden die medewerkers hebben gebruikt tijdens bijeenkomsten met concurrenten als Apple, Netscape en Intel. Dit zegt top-jurist Brad Smith van Microsoft in een interview met Computable. Smith is nauw betrokken bij de rechtszaak tegen het ministerie van Justitie en twintig staten.

De bijeenkomsten van Microsoft met concurrenten spelen een grote rol in de nog lopende rechtszaak. Getuigen van Apple, Netscape, Intel en America Online verklaarden tijdens de rechtszaak dat de software-fabrikant hen onder druk zette of voorstelde de markt onderling te verdelen. Smith maakt zich geen zorgen over de verklaringen van de concurrentie. "Er komt geen uitspraak van de rechter waarbij Microsoft of wie dan ook verantwoordelijk wordt gesteld voor deze gesprekken. Het waren geen dreigementen, maar discussies, waarbij mensen standpunten uitwisselden. Zakenmensen zijn volgens de Amerikaanse wet bevoegd om samen te komen en te praten over wat ze moeten doen om hun producten te laten samenwerken en hun strategieën op elkaar af te kunnen stemmen."

Eén uitspraak

De jurist, die nauw betrokken was bij de schikking die Microsoft in 1994 met de overheid trof, zegt dat er maar één uitspraak van een Amerikaanse rechter bestaat waarbij de overheid met succes een bedrijf heeft kunnen vervolgen voor uitspraken die de onderneming tijdens een zakelijk gesprek deed. De rechter bepaalde in deze zaak dat dit zeer ongewoon is en dat bedrijven slechts aansprakelijk zijn voor uitspraken die ondubbelzinnig zijn en dat het moet gaan om een duidelijke schending van het mededingingsrecht. Volgens Smith is dit in dit geval niet te bewijzen.

South Carolina

De jurist is erg in zijn nopjes met het besluit van de staat South Carolina om de aanklacht tegen Microsoft in te trekken, een ongebruikelijke stap. "Steeds meer mensen komen tot de conclusie dat de overheid niet erg succesvol is in de rechtszaak." Hij verwacht niet dat Justitie de zaak eveneens intrekt of dat de rechter een verzoek van Microsoft zal toewijzen om de juridische strijd te beëindigen.
Smith wijst erop dat Microsoft tijdens en na de rechtszaak toepassingen zal blijven toevoegen aan het besturingssysteem, ook als het bedrijf hiermee nieuwe rechtszaken riskeert. "We moeten onze producten blijven verbeteren." Een uitgebreid interview met Brad Smith over de rechtszaak staat op pagina 49.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-18T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.