Beloning in ict stijgt ruim 3 procent

De beloning van ict'ers is in 2002 zo'n 3,3 procent gestegen, blijkt uit cijfers van adviesbureau De Breed & Partners. De afgelopen jaren bedroeg die stijging zo'n 7 procent. Juist bij de bedrijven die het afgelopen jaar bekend maakten geen of nauwelijks salarisverhogingen door te voeren, geeft het merendeel van de ict'ers aan toch meer krijgen.

Inleveren
Volgens De Breed hebben vooral het hoofd automatisering, de supportmanager en de Internetspecialist in 2002 geld ingeleverd. Minder hoofden automatisering kwamen in aanmerking voor bonussen, aldus onderzoekster Esther Ramakers. "Nieuw benoemde hoofden zijn waarschijnlijk met een lager salaris begonnen." De Supportmanager ziet zijn beloning dalen vooral doordat de lease-auto is ingeleverd en er minder van hen in aanmerking komen voor aandelenopties, die ook nog eens minder waard zijn geworden. De beloning van de internetspecialist daalt doordat er minder specialisten een lease-auto opgeven, er ze lagere aandelenopties en premiespaarregelingen opgaven. Ramakers: "Ook hier worden de nieuwkomers lager ingeschaald."
De Breed vergelijkt niet alleen de salarissen, maar weegt zaken als reiskosten, autoregelingen, onkostenvergoedingen, verzekeringen en spaarregelingen mee. Het bureau vraagt automatiseerders via zijn website om hun gegevens, die ze dan meteen met de concurrenten vergelijken.
Uit de cijfers blijkt dat de meeste ict'ers een loonsverhoging kregen, ook als ze werkten bij een bedrijf dat dit jaar de salarissen bevroor. Volgens cijfers van De Breed geeft 33 procent van de ict'ers in dienst van de Brits-Nederlandse dienstverlener CMG aan geen salarisverhoging te hebben gehad. De rest zegt wel meer te krijgen. CMG-woordvoerder Peter Maathuis kijkt op van die verdeling: "Ik zou eerder denken dat driekwart niet en één kwart wel meer salaris heeft." CMG voerde vorig jaar oktober een salarisbevriezing in. Afgelopen oktober kregen managers de ruimte om hier en daar medewerkers toch meer loon te geven.
Bij Atos Origin geeft niet meer dan 3 procent van de ict'ers aan dit jaar geen salarisverhoging te hebben gekregen. Volgens woordvoerster Jacqueline Terpstra kende Atos het afgelopen jaar een zeer geringe loonsomstijging. "Dat het merendeel dus meer invult, kan kloppen. De salarisstijging is echter heel bescheiden, veel minder dan de 4 procent die de bonden nastreefden." Atos wil pas in januari weer nadenken over meer loonruimte; het september-overleg met vakbonden is tot dan uitgesteld.
Tenslotte blijkt driekwart van de ict'ers bij Pinkroccade er toch op vooruit te zijn gegaan. Ook bij Ordina heeft 92 procent meer salaris ontvangen. Bij Inter Acces is de helft van de ict'ers erop vooruit gegaan.

 
Gijs Hillenius

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-20T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.