'Software is de lijm van Adaptive Enterprise'

Kijk op it verandert volgens HP komend decennium significant

Ruim achttien maanden geleden kondigde Hewlett-Packard zijn strategie 'Adaptive Enterprise' aan. Deze strategie moet ervoor zorgen dat ondernemingen hun bedrijfsvoering bij veranderingen snel kunnen aanpassen. Dit is pas mogelijk als bedrijfsprocessen duidelijk en beheersbaar zijn.

  
Nora Denzel benadrukt het belang van het beheer van bedrijfsprocessen in haar toespraak tijdens de HP Software Universe in Madrid eind november.
It moet een gewone afdeling worden en geen uitzonderingspositie meer krijgen. Dit kan bereikt worden door bedrijfsprocessen in kaart te brengen, waardoor de it-afdeling sneller en makkelijker op veranderingen in de bedrijfsstrategie kan inspringen. Het beheer van bedrijfsprocessen is een software-aangelegenheid. Hewlett-Packard heeft daarvoor de suite Openview. "Deze heeft een modulaire opbouw, waardoor klanten niet het hele pakket hoeven te kopen, maar alleen de modules die zij nodig hebben", zegt Bob Erwich, director software Nederland van HP. "Openview omvat managementsoftware voor het beheer van de infrastructuurlaag, het servicemanagement en de bedrijfsprocessen." Dit laatste is in de meeste bedrijven nog niet op orde, maar HP ziet wel een beweging in die richting. "Software is de lijm van de Adaptive Enterprise", aldus Nora Denzel, senior vice president en algemeen directeur van de divisie Adaptive Enterprise.

'Agent'-loos

"De manier waarop wij it en computers gebruiken, verandert de komende vijf tot tien jaar significant", zegt Denzel."Dingen als besturingssystemen en databases zullen veel slimmer worden. Op dit moment is het nog zo dat leveranciers 'agents' in hun producten stoppen. Deze leveren informatie en analyses. Dat verandert. Het besturingssysteem of de netwerkapparatuur hoeft geen 'agent' meer te bevatten, omdat het zelf in staat is informatie naar boven te halen. Het geld valt dan te verdienen met de informatie die een leverancier kan genereren, het advies dat hij kan geven en de automatisering die hij kan doen. De markt maakt een omslag van een 'agentmodel' naar een model waarin de automatisering van het datacentrum en de correlatie van informatie belangrijk wordt."

Geen inzicht in bedrijfsprocessen
Meer dan eenderde van de Europese bedrijven heeft geen zicht op de eigen bedrijfsprocessen. Dat concludeerde de Economist Intelligence Unit deze zomer na onderzoek in meer dan veertien Europese landen, waaronder Nederland. Bij 76 procent van de ondernemingen ligt de verantwoordelijkheid voor procesmanagement bij meerdere managers van verschillende afdelingen. Slechts 10 procent van de ondervraagden geeft aan altijd genoeg zicht te hebben op processen om snel te kunnen reageren op externe veranderingen. Van de bedrijven die hun bedrijfsprocessen wel effectief beheren, gebruikt 41 procent analytische toepassingen om mogelijke gevolgen te voorspellen.
Als opslag en databases zelf slim worden, waar ligt dan voor HP de uitdaging in? "In de kruisbestuiving. Alle onderdelen in een it-omgeving beheren alleen zichzelf, leveranciers hebben geen interesse in de relatie met andere systemen of applicaties. Daar ligt voor ons een markt. Wij bieden een 'common object'- en een datamodel die een gedetailleerde kaart bijhouden van het gehele systeem bij een onderneming en de onderliggende relaties van de verschillende onderdelen."

Mkb

Microsoft lanceerde op zijn IT Forum in Kopenhagen een vernieuwde managementsoftwaresuite. Ook van BMC, IBM en Computer Associates moet HP de hete adem in de nek voelen. Maakt Denzel zich daar zorgen om? "Helemaal niet. Microsoft doet het goed in een Microsoft-omgeving. Voor dat concern betekent een heterogene omgeving dat er meerdere versies van zijn producten aanwezig zijn. Wij opereren op een heel ander niveau, met producten die meerdere systemen van verschillende leveranciers kunnen beheren."
Dit laatste impliceert dat vooral grote ondernemingen baat hebben bij de beheersoftware van HP. Goossen de Bruin, technisch directeur bij Solipsis en voorzitter van het it-managementforum binne Interex Nederland, de gebruikersgroep van HP, onderschrijft dit. "Voor de grote partijen is Adaptive Enterprise en de suite Openview interessant. Het mkb heeft er minder aan. Voor de 120 'named accounts' (topklanten, red.) van HP is het interessant en betaalbaar, maar de kleine bedrijven zijn er minder bij gebaat, misschien alleen bij bepaalde modules van de suite. Dat maakt het voor hen ook betaalbaar."
Woordvoerder Jos Baltes van HP Nederland bestrijdt deze opvatting: "Informatie is macht, ook voor het midden- en kleinbedrijf. Wij scharen bedrijven tot zevenhonderd werknemers onder het mkb. Het is ook goed denkbaar dat serviceaanbieders als Westbury en Cap Gemini de Openview-suite zullen draaien. Zij kunnen dan diensten leveren aan mkb-bedrijven."

Markt

"De beheersoftwaremarkt wordt niet gedomineerd door één of twee leveranciers", zegt Nora Denzel. "Het grootste deel van

Gaten vullen
Om de gaten in de Adaptive Enterprise-strategie te vullen, nam Hewlett-Packard het afgelopen jaar onder meer acht bedrijven over.
 
Juli 2003
Baltimore Technologies
identiteitsmanagementtechnologie en -kennis
 
September 2003
Talking Blocks
op standaarden gebaseerde 'service oriented architecture'
 
November 2003
Persist Technologies
informatie-levenscyclusbeheer
 
Februari 2004
Novadigm
geautomatiseerd veranderings- en configuratiebeheer
Consera
modeleersoftware voor it-diensten
 
Maart 2004
Trulogica
beheersoftware voor gebruikersrechten
 
Mei 2004
ManageOne
onderwijs en advies op itsm-gebied
CEC Europe Service Management
onderwijs en advies op itsm-gebied
de koek gaat naar 'anders', de kleinere nichespelers in de markt. Besturingssystemen en databases zijn horizontale elementen waarbij het makkelijker is voor één of twee spelers om de markt te domineren. Wat wij doen is verticaal, wij beheren én het besturingssysteem, én de database, én de netwerkapparatuur. Als er iets nieuws op de markt komt, is het voor een kleine nichespeler veel makkelijker om daarop in te springen dan voor een groot bedrijf. Bij grote leveranciers duurt het altijd wat langer voordat zij zover zijn, maar dit is wel de markt waarin de mogelijkheden liggen. De database-oorlog is voorbij en ik zie ook geen nieuwe besturingssystemen de wereld betreden. De mogelijkheden liggen in de beheersoftwaremarkt, maar ik denk niet dat één leverancier die markt ooit zal domineren."

Overnames

Om de gaten in de Adaptive Enterprise-strategie te dichten, zag HP zich genoodzaakt een aantal overnames te doen (zie kader). Denzel sluit verdere overnames niet uit. "De komende drie tot vijf jaar zal de manier waarop wij it beleven en computers gebruiken veranderen. Dan zullen er misschien gaten ontstaan waarvan we nu het bestaan nog niet weten. Ook zijn er gaten op gebieden waar onze klanten nu nog niet aan toe zijn; die zullen pas op een later moment gevuld worden. Het is zeker niet zo dat nu alle gaten gedicht zijn."
Op dit moment ligt Denzels afdeling op schema in het driejarige project. "Het afgelopen kwartaal boekten we een verlies van vijf miljoen dollar. Het kwartaal daarvoor was dat nog een verlies van ongeveer 45 miljoen. We hebben Wall Street beloofd dat we aan het eind van het fiscale jaar 2005 winstgevend zijn. Het is prettig dat we van de HP-directie de vrijheid, de tijd en het geld krijgen om de strategie uit te werken. In het fiscale jaar 2004 (dat eindigde op 31 oktober, red.) hebben we ruim acht miljard dollar aan orders binnengehaald. Ons doel is om dat te verdubbelen."

Groei

Hoe past Openview in Adaptive Enterprise? "De software is de lijm van de Adaptive Enterprise." Toch staat HP niet bekend als softwareleverancier. "Het is grappig dat inderdaad niet veel mensen ons zo zien", laat Denzel weten. "Als we alle software uit HP zouden halen en er een apart bedrijf van zouden maken, zou dat meer dan vijf miljard dollar aan omzet waard zijn. Dat plaatst ons duidelijk in de top-5 van softwareleveranciers. Het frustreert me niet dat we niet bekend staan als software-leverancier. Er zijn niet zoveel miljardenbedrijven in de softwarewereld, maar wij zitten daar wel bij. Onze divisie kent een jaarlijkse groei van 30 procent, dat is drie keer zoveel als de groei van de algemene economie. We kunnen trots zijn op onszelf."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-10T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.