Somber perspectief voor Aino

Kan Aino in 2002 op eigen kracht verder? Deze vraag wordt steeds prangender nu de verlieslijdende automatiseerder fors moet snijden in de organisatie. De Houtense firma vraagt voor circa honderd van de ruim duizend medewerkers collectief ontslag aan.

Aino moet minder afhankelijk worden van pure detachering, waarbij er in slechte tijden veel duurbetaalde krachten op de reservebank zitten, tevergeefs wachtend op een invalbeurt. De directie wil de organisatie herinrichten en zich duidelijk profileren als een aanbieder van ict-oplossingen en advisering. De vraag is of deze omslag op tijd komt, omdat dit doorgaans een proces van lange adem blijkt. Niet voor niets voorspelde NIB Capital medio dit jaar dat er voor Aino geen zelfstandige toekomst bestaat. De participatiemaatschappij verwacht een consolidatiegolf, waarbij de grote dienstverleners kleinere partijen als Aino zullen opslokken. Daarbij wordt Aino in een recent rapport van handels- en effectenbank Kempen & Co samen met LCI aangewezen als de beursgenoteerde it-firma's die het meest gevaar lopen in liquiditeitsproblemen te geraken wanneer de marktdip aanhoudt. Mocht dat uitkomen, dan is verkoop de meest denkbare uitweg.
Het fusiebedrijf - ontstaan in juni 2000 na een samensmelting van detacheerders Avalix en Astra Informatica en it-adviesbureau Armedis - lijkt niet onder een gelukkig gesternte geboren te zijn. Het start op het moment dat de it-markt in elkaar klapt. Bestuursvoorzitter René Vos verklaart later in maandblad Quote dat de bestuurders deze omslag domweg niet hebben zien aankomen. Binnen drie maanden moet het nieuwbakken fusiebedrijf al twee winstwaarschuwingen geven en ziet het de beurswaarde verdampen. De ellende houdt in 2001 niet op: een hoog personeelsverloop, ruzie in de directie waarbij uiteindelijk Rob van de Berg (ex-Armedis) zijn biezen moet pakken, factureringsproblemen door een moeizame integratie van de boekhouding, een berisping van de Amsterdamse beurs omdat het in 2000 te laat een winstwaarschuwing gaf, nieuwe winstwaarschuwingen en een nettoverlies dat na negen maanden al op 5,5 miljoen gulden staat. Voor 2002 geldt: erop of eronder.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-14T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.