Jobs en Dijkstra winnen verkiezingen

Gates meest genoemde en omstreden persoonlijkheid

Steve Jobs en Edsger Dijkstra zijn de grote winnaars van de verkiezingen van de IT-persoonlijkheid van het millennium. De topman van Apple won de internationale verkiezingen, professor Dijkstra sleepte de nationale uitverkiezing in de wacht.

De Uitslag
 
Internationaal:

1.Steve Jobs22,2 %
2.Bill Gates18,5 %
3.Linus Torvalds11,6 %
4.Alan Turing6,5 %
5.Larry Ellison5,1 %
6.John von Neumann4,2 %
7.Augusta Ada Byron2,3 %
8.Blaise Pascal1,9 %
9.Bob Metcalfe1,9 %
10.Tim Berners-Lee1,9 %

 
Nationaal:

1.Edsger Dijkstra22,9 %
2.Jan en Paul Baan14,3 %
3.Eckart Wintzen9,3 %
4.Joop van Oosterom8,6 %
5.Roel Pieper5,7 %
6.Ton Risseeuw3,6 %
7.Aad van Wijngaarden3,6 %
8.Jan Timmer2,1 %
9.Wim Kok2,1 %
10.Piet Beertema1,4 %

Jobs heeft de verkiezingen gewonnen, maar nummer twee Gates is ongetwijfeld de meest genoemde en omstreden persoonlijkheid. Veel lezers kozen Jobs en Torvalds als een soort proteststem tegen Bill Gates. 'Bill Gates verdient een vermelding maar zeker niet ten positieve. Hij wierp de computertechnologie rond 1990 terug naar het niveau van de vroege jaren vijftig en zadelde een deel van de wereld op met een schier onoplosbaar legacy probleem', aldus Jeroen Scheerder uit Utrecht.
Of nog sterker: 'Het feit dat u aan Bill Gates refereert als een grootheid is eigenlijk al reden genoeg om deze verkiezing niet serieus te nemen', aldus Ed Stavanger, die zelf op Jobs stemde met de motivatie 'Jobs is God.' Ondanks deze kritische berichten eindigde Gates op de tweede plaats. 'Of je hem nu haat of adoreert, hij heeft een geweldige invloed gehad op de IT', concludeert Gates-stemmer Gert van Hasset dan ook terecht.

Spannend

Natuurlijk doen wij Jobs tekort als wij zijn uitverkiezingen louter toeschrijven aan antipathie van veel lezers jegens Gates. 'Jobs begreep als eerste de eindgebruiker en stemt al zijn zaken hierop af', beargumenteert Stephan Aarts. 'Steve Jobs heeft als een van de eersten ingezien dat de PC het leven van mensen gemakkelijk moet maken in plaats van ingewikkelder', schrijft E. Schulten uit Amsterdam.
De verkiezingen om de internationale persoonlijkheid bleef tot de laatste week spannend. De nationale strijd is nimmer een echte wedstrijd geweest. Professor Dijkstra stond vanaf de eerste week aan de leiding en breidde zijn voorsprong snel uit.
'Hij is de vader van gestructureerd programmeren en zijn fameuze werk 'Goto considered harmful' is een klassieker', motiveert Bob Vandenbosch. Overigens is het Goto-statement niet van Dijkstra afkomstig, zie hiervoor de reactie van de winnaar elders op deze pagina.

Broers Baan

De gebroeders Baan, die door vele kiezers samen werden genoemd, eindigen op een eervolle tweede plaats. Hun lef en het internationale aanzien dat zij Baan gaven, waren voor velen reden om op de broers te stemmen.
Eckart Wintzen eindigde als derde. 'Hij is cool', luidde een argumentatie, of 'aardige man' en 'hij was de grondlegger van de celstructuur van BSO. Nu richt hij zich op milieu en het sociale aspect in de IT-industrie.'
 
Johan Cruijff
De lezers brachten ook enkele onverwachte stemmen uit. Zo staat allesweter Johan Cruijff op de ranglijst. Ook 'de muis' kreeg een stem. Verder nomineerden enkele deelnemers een collega, 'omdat hij of zij altijd voor iedereen klaar staat', of hun 'buitengewoon sympathieke chef'. Sommige ijdeltuiten vinden zichzelf de IT-persoonlijkheid van het millennium. Wim Kok kreeg 2,1 procent van de stemmen. Ook minister Jorritsma ontving stemmen, evenals haar voorganger Hans Wijers. Zij komen echter niet in de toptien voor. Tot slot nomineerde een lezeres uit Antwerpen de befaamde 'Ben Belg'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-17T00:00:00.000Z Michiel Couzy