Joop van Oosterom: Neerlands rijkste IT'er

Verkiezing IT-persoonlijkheid van dit millennium

Hoewel Joop van Oosterom alweer enige jaren als actief bestuurder van het IT-toneel verdwenen is, geniet hij nog steeds grote bekendheid. 

Als mede-oprichter van Volmac (in 1966) zorgde hij voor een revolutie in de consultancy-praktijk. Door standaardisatie van ontwikkelmethoden en projectwerk heeft hij volgens velen het vak 'automatiseerder' geprofessionaliseerd. Ook staat Van Oosterom bekend als pionier in het motiveren van medewerkers middels financiele prikkels. Hij betrok namelijk als een van de eerste zijn medewerkers bij de bedrijfsvoering met aandelen in de onderneming.
Naast vakinhoudelijke en bestuurlijke bekendheid, is Van Oosterom puissant rijk. Met zijn vermogen van twee miljard gulden is hij, sinds de val van de gebroeders Baan, veruit de rijkste Nederlandse IT'er. Van Oosterom staat met zijn twee miljard gulden op de tiende stek op de Quote-500.

Maatgevend voor consultancy

'Joop van Oosterom nam eigenwijs afscheid van IBM omdat hij een gat in de markt zag voor kwaliteitsprogrammeurs. Zijn Volmac is maatgevend geweest voor de huidige Nederlandse consultancy-wereld.' Met deze woorden motiveerde een lezer, Martien Nap uit Bilthoven, zijn stem op Van Oosterom als Nederlands IT-persoonlijkheid van het millennium. Van Oosterom behoort niet tot de categorie Bodo Douqué (Uniface) of Jan en Paul Baan, die een succesvol softwareproduct op de wereldmarkt wisten te zetten. Professionalisering van het IT-vak; dat is hét argument om op Van Oosterom te stemmen als IT-persoonlijkheid van het millennium.
Na een jarenlange periode van stilzwijgen kwam Van Oosterom afgelopen zomer nog één keer groot in het nieuws. Hij weigerde mee te werken aan de overname van Cap Gemini NV door het Franse moederconcern Cap Gemini SA. Van Oosterom bezit 6 tot 8 procent van de aandelen (daarover discussieren beide partijen) van het Nederlandse Cap, dat mede ontstaan is uit Volmac, en hij wil ze niet verkopen aan de Franse moeder. Hij vindt de prijs te laag.

Schaak

Het feit dat Van Oosterom in zijn eentje het fusieproces van de Cap Gemini's frusteerde, toont zijn machtspositie aan een geeft een beeld van zijn eigengereidheid. Voor het geld hoeft hij zich niet meer druk te maken. Van Oosterom is de trotse eigenaar van het duurste appartement van het miljonairsrijk Monaco. Via de investeringsmaatschappij Diosmo is hij samen met Volmaccer Jan Mol (mede-oprichter) nog actief op de kapitaalmarkt.
Voor zijn grote passies biljarten en schaken reserveert hij echter ook nog tijd en geld. Jaarlijks financiert Van Oosterom in Monaco het naar een van zijn dochters vernoemde Melody Amber-schaaktoernooi. Daarnaast heeft de IT-miljardair een biljartploeg 'Crystal Kelly', genoemd naar zijn jongste dochter genoemd.  RV
 
De stem van...
frank kaalen, directeur unisys nederland
Mijn internationale kandidaat is Philip Kahn, de grondlegger van het huidige Internet. Dankzij zijn visie op de ontwikkeling van een netwerk met een open-architectuur, kon dit wereldwijde netwerk tot ontwikkeling komen. Hij bedacht in 1973 een werkwijze waarbij individuele netwerken onafhankelijk van elkaar konden worden ontworpen maar toch met elkaar konden interwerken. Om de netwerken onderling goed met elkaar te laten communiceren, ontwierp hij samen met Vint Cerf het Transmission Control Protocol / Internet Protocol (TCP/IP).
Mijn Nederlandse kandidaat is Edsger Dijkstra. Hij is de grondlegger van de parallel computing en multi-programming. Dankzij Dijkstra's fundamentele bijdrage is het vak 'programmeren' tot wasdom gekomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Roy op het Veld