Databalk en Q&R hokken samen

Fusiebedrijf combinatie woningbouw en zorg

Databalk en Q&R fuseren. De naam Databalk vormt de noemer voor een automatiseerder die zich vanaf 2005 richt op woningcorporaties en zorg, en beheer en beveiliging. Er komen ruim driehonderd man te werken en de omzet zal circa veertig miljoen euro bedragen.

Bij Quality&Results (Q&R) uit Maarsbergen werken zo'n 175 mensen. Het bedrijf is sinds 1982 actief als beheer- en beveiligingsspecialist, onder andere in de zorgsector. Van 1998 tot 2003 maakte Q&R deel uit van de Britse automatiseerder Anite. Vier investeerders, waaronder de twee directeuren Anton Vreugdenhil en Daniel Broers, kochten Anite Benelux uit en zetten het bedrijf vanaf begin dit jaar onder de oude naam weer voort.
De derde participeerder, Jos Balk, is tevens oprichter-directeur van Databalk uit Veenendaal (170 man), een sinds 1989 actief systeemhuis voor woningcorporaties. Via deze lijn kwamen de twee bedrijven uiteindelijk tot het idee voor een fusie.
De gedachte erachter is dat wonen en zorg dichter naar elkaar toegroeien, vertelt Alon Jansen, commercieel directeur Q&R (en de vierde investeerder). "Het beleid is er tegenwoordig op gericht zorgbehoevenden zoveel mogelijk thuis te laten wonen en niet op te nemen in een instelling. Huisvesting behelst dus niet alleen 'water en elektriciteit', maar ook het regelen van zorg. Woningcorporaties en thuiszorg- instellingen praten steeds vaker met elkaar. Automatisering zal in dit alles een ondersteunende rol gaan spelen. Door te fuseren verwachten we als it-leverancier op dit vlak een sterke positie te kunnen innemen."
Jansen wijst verder op de ict-achterstand in de zorgsector die snel moet worden ingehaald, omdat er vanaf 2006 prestatie-eisen gelden voor het verkrijgen van overheidsgelden. "Om dat goed bij te houden is een betere automatisering vereist, stelt hij. Eind dit jaar of begin 2005 wil het 'nieuwe' Databalk dan ook een zorgautomatiseerder overnemen om de kennis van de sector te vergroten.
Een derde reden voor de samensmelting is de consolidatietrend. "Er komen op de markt steeds meer grotere partijen. Samen sta je sterker." Jansen stelt dat zowel Databalk als Q&R financieel kerngezond zijn. Dat het fusiebedrijf Databalk gaat heten, komt door de grotere naamsbekendheid van deze naam dan Q&R. Hij benadrukt dat het wel degelijk om een fusie gaat. Er zijn geen aandeelhouders met een belang van meer dan 50 procent.
Beide automatiseerders zijn sterk in Microsoft-dienstverlening. Q&R beschikt tevens over Ingres- en Oracle-kennis en expertise in het beheren van Unix-en Linux-omgevingen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helaas, voor de oud-Q&R medewerkers bleek deze fusie slechts een reden om de klantenkring van databalk te vergroten. de werknemers hadden geen schijn van kans

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.