Sociale zekerheid voor Cap Gemini

Voorzitter OR Werklinq: 'Personeel had geld gezet op Pink Roccade, maar de stemming is goed'

De verkoop van Werklinq, het automatiseringsbedrijf voor de arbeidsvoorziening, aan Cap Gemini Ernst & Young is vrijwel afgerond. Eind deze week sluit de automatiseerder het boekenonderzoek. Het is voor het eerst dat Cap recentelijk een grote overname in de sociale zekerheid pleegt. Eerder hengelde het tevergeefs naar ASZ en Relan ICT, twee automatiseerders voor de werknemersverzekeringen wao en ww.

Volgens Eric Fraikin, or-voorzitter van moederbedrijf Facent, is de keuze voor Cap Gemini Ernst & Young (Cgey) gemaakt vanwege het innovatieve karakter van de automatiseerder. "Dat kan Werklinq goed gebruiken in de verdere productontwikkeling." Bovendien kent Cap deze sector van de sociale zekerheid goed, omdat het er zo'n tweehonderd detacheerders heeft werken. "Het personeel had zijn geld gezet op Pink Roccade. De stemming is echter goed, ook al is Cap als koper tevoorschijn gekomen."
De ondernemingsraad brengt deze week formeel advies uit over de op handen zijnde overname. De onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden ziet Fraikin met vertrouwen tegemoet. "Iedereen zal met behoud van arbeidsvoorwaarden overgaan. Verder komen er werkgelegenheidsgaranties en regelingen voor medewerkers die toch ander werk willen."
Beide partijen hebben reeds een intentieverklaring ondertekend. Naar verwachting zal de overname op 1 januari 2002 rond zijn. Werklinq is de oude automatiseringsafdeling van Arbeidsvoorziening. Het is na de herstructurering van deze landelijke organisatie in 2000 onderdeel geworden van het facilitaire bedrijf Facent. Nadat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloot dat de activiteiten van Facent thuishoren in de private sector, is naar een geschikte koper gezocht. Daarbij speelde mee dat in de ogen van de directie Werklinq het op eigen benen niet zou redden in een competitieve omgeving. De vroegere interne it-club zou te klein zijn. Bovendien is de it-club gespecialiseerd in het beheren van grote administratieve systemen en kantoornetwerken. Het kampt met gebrek aan ervaring op het gebied van advies, verkoop en realisatie van ict-oplossingen. Werklinq wil bijvoorbeeld internettoepassingen kunnen aanbieden aan partijen uit de sociale zekerheid. Met hulp van Cgey is daarvoor de dienst E-linq opgezet.

Overnameslag

Werklinq, gevestigd in Zoetermeer, bedient voormalige overheidsinstellingen die uit Arbeidsvoorziening zijn voortgekomen, zoals de Centra voor Werk en Inkomen (CWI), het bemiddelingsbedrijf Kliq en Centrum Vakopleiding Nederland. Het heeft 360 arbeidsplaatsen en behaalt dit jaar een verwachte omzet van 152 miljoen gulden.
Een zegsvrouw van Cgey zegt dat haar bedrijf gedurende het boekenonderzoek geen inhoudelijke mededelingen wil doen over de gevolgen van de verkoop. Een heikel punt bijvoorbeeld is het grote aantal inhuurkrachten (zo'n 150) bij Werklinq, die van diverse ict-bedrijven afkomstig zijn. Naar verwachting zal Cap deze plekken door eigen mensen willen bezetten, zeker gezien het grote aantal bankzitters van dit moment.
Voor Cap Gemini is de overname van Werklinq een belangrijke aankoop in de sociale zekerheidssector. Het verloor vorig jaar de overnameslag met Pink Roccade (GAK-onderdeel ASZ) en Ordina (Relan ICT) rond de automatiseerders op uitkeringsgebied. Wel sloot het begin dit jaar een samenwerkingsverband met de SFB Groep.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-07T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.