Belgische rechter tikt BSA hard op de vingers

De campagne die de Business Software Alliance (BSA) voert om het illegaal gebruik van software tegen te gaan is strijdig met de regels voor eerlijke handelspraktijken en het auteursrecht.

Bovendien moet de BSA niet doen als of het een non-profit organisatie is. Haar doelstellingen zijn "puur commercieel". Dit oordeelt een Belgische rechter in een geding dat is aangespannen door de Belgische PC-dealerorganisatie Acodit.
Deze meende dat de klik-actie (geef je baas aan en ontvang een premie) en een dreigende enquête onder 5000 Belgische software-gebruikers niet door de beugel kunnen.
De Belgische rechter oordeelde tevens dat de BSA ten onrechte doet alsof het een organisatie zonder winstoogmerk is. De BSA moet volgens de rechter zijn rechtspersoonlijkheid dan ook wijzigen omdat haar doelstellingen volledig commercieel zijn.
In een eerste reactie toont Adelheid van der Werf, verantwoordelijk voor de BSA in de Benelux, zich verbaast over het harde oordeel. "We zullen de uitspraak nauwgezet bestuderen en onze acties eventueel aanpassen," stelt zij.
In Nederland voert de BSA campagne op manier die vergelijkbaar is met die in België. Of deze uitspraak ook gevolgen heeft voor de Nederlandse markt is op dit moment nog onduidelijk. MP

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-05T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.