Justitie: Microsoft schendt antitrust-wet

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat Microsoft inderdaad de antitrust-wetgeving van de Verenigde Staten heeft geschonden.

Dit stelt de instantie in zijn findings of law die het heeft ingediend bij rechter Thomas Penfield Jackson. Deze 'wetsvinding' is gebaseerd op de 'feitenvinding' die Jackson vorige maand heeft vrijgegeven. Justitie concludeert nu dat Microsoft de afgelopen vier jaar de Amerikaanse antitrust-wetgeving heeft geschonden.

Vier punten

Ten eerste zou het bedrijf op illegale wijze de barrière voor concurrentie in de markt voor PC-besturingssystemen hoog hebben gehouden. Ten tweede zou de koppeling tussen webbrowser Internet Explorer en Windows onwettig zijn. Ten derde zou Microsoft een aantal exclusieve en daarmee illegale overeenkomsten met computerfabrikanten hebben gesloten. Ten vierde verwijt Justitie het aangeklaagde bedrijf dat diens afweren van Netscape's concurrentie neerkomt op het illegaal uitbreiden van zijn reeds bestaande monopoliepositie.
Vooruitlopend op een eventuele veroordeling van Microsoft heeft Justitie alvast het financiële adviesbureau Greenhill & Co. van Wall Street-analist Robert Greenhill ingehuurd. Deze financiële expert assisteert nu bij het analyseren van de softwareleverancier. Het onderzoekt de mogelijke sancties, waaronder de reeds veelgenoemde opdeling. Microsoft ontkent alle beschuldigingen en zegt zich nooit te zullen neerleggen bij een splitsing.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker